Naşterile prin cezariană pot creşte riscul de astm, diabet şi obezitate la nou-născuţi

Operația cezariană poate duce la nașterea unor copii vulnerabili la probleme de sănătate cronice cum sunt astmul, diabetul și obezitatea, conform unui studiu publicat în „British Medical Journal”, informează Reuters.

Co-autorii studiului, dr. Jan Blustein, profesor de medicină și politică de sănătate la Universitatea din New York și Jianmeng Liu de la Institutul pentru sănătatea reproductivă și a copilului din Beijing afirmă că ratele efectuării unor operații cezariene nenecesare sunt mari în unele țări în parte deoarece unele astfel de servicii chirurgicale sunt făcute doar pentru că femeile le-au solicitat și pentru că mamele care au deja o operație cezariană sunt adesea încurajate să opteze din nou pentru aceeași cale.

Analizând cercetări similare efectuate în trecut, cercetătorii au descoperit 20 de studii care leagă operația cezariană de diabetul de tip1 dobândit în copilărie. De asemenea, ei au descoperit 23 de studii care fac legătura între nașterea prin cezariană și astmul la copii, iar nouă studii sugerează existența unei legături cu obezitatea infantilă, menționează Reuters.

În SUA, unde aproximativ o treime dintre nașteri se fac prin cezariană, se înregistrează 2,13 cazuri de diabet de tip 1 la fiecare 1000 de nou-născuți, comparativ cu 1,79 cazuri la mia de nou-născuți la cei născuți pe cale naturală.

Aproximativ 9,5 la sută dintre copiii născuți prin cezariană dezvoltă astm, comparativ cu 7,9 la sută la cei născuți pe cale naturală. Obezitatea se dezvoltă la 19,4 la sută dintre copiii născuți prin cezariană, comparativ cu 15,8 la sută pentru cei născuți pe cale naturală.

Încă nu a fost stabilit cu claritate de ce operațiile cezariene ar putea duce la probleme de sănătate cronice, însă o teorie predominantă este că în cazul unei nașteri pe cale naturală femeile pot transfera copilului bacterii sănătoase care îi pot proteja împotriva bolilor, a spus Blustein. O altă posibilitate este ca hormonii eliberați în timpul travaliului să joace un rol în reducerea riscului, a mai spus sursa citată.

Pe baza dovezilor care leagă operația cezariană de problemele de sănătate cronică, autorii recomandă atât American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) cât și National Institute for Health and Care Excellence din Marea Britanie să revizuiască ghidurile practice prin includerea riscului pe termen lung de îmbolnăvire cronică pentru nou-născuți în cazul nașterilor prin cezariană.

ACOG a emis anul trecut noi orientări care vizează reducerea operațiilor cezariene care nu sunt necesare și încurajarea medicilor să ia în considerare opțiunile non-chirurgicale pentru a ajuta femeile să nască.

„Nașterile prin operație cezariană pot fi salvatoare atât pentru mamă cât și pentru copil, însă ele pot duce pe termen scurt și lung la complicații pentru amândoi”, a declarat presedintele ACOG dr.Mark DeFrancesco într-o declarație prin e-mail pentru Reuters.

Este nevoie de aprofundarea cercetărilor pentru a arăta dacă operația cezariană sau alți factori ar putea contribui la problemele de sănătate pe termen lung la copiii născuți în acest fel, a spus el.

Dr. Susan Hellerstein, obstetrician la Harvard Medical School și Brigham and Womens Hospital din Boston, care nu a fost implicată în această cercetare, consideră că medicii specialiști ar trebui să aibă o conversație cu pacientele despre riscuri atunci când ele optează pentru operația cezariană, mai scrie Reuters. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata