NATO desfăşoară în Norvegia cel mai mare exerciţiu de colectare de informaţii din istoria sa

NATO desfășoară în prezent în Norvegia cel mai mare exercițiu din istoria sa de colectare de informații și de supraveghere, cu ajutorul dronelor, sateliților și al noilor tehnologii, a anunțat marți Alianța Nord-Atlantică, informează AFP.

La exercițiul numit ‘Unified Vision 2014’ participă în perioada 19-28 mai peste 2.000 de experți proveniți din 18 țări membre NATO, inclusiv Statele Unite și Franța, la baza aeriană Orland (vestul Norvegiei).

Folosind toate tipurile de mijloace disponibile ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), obiectivul exercițiului este de a ‘testa capacitățile NATO de colectare de informații și de punere în comun a datelor provenind din surse multiple — aer, terestre sau maritime — în diferitele etape ale unei crize’, a precizat Alianța într-un comunicat.

Exercițiul se bazează pe scenariul unei crize locale care se transformă treptat într-un conflict internațional.

Printre mijloacele folosite se numără avioane fără pilot (drone) Global Hawk, Raven, Predator, aparate echipate cu radare AWACS, precum și tehnologii biometrice.

NATO speră să organizeze un număr mai mare de exerciții de acest gen pentru a menține coeziunea între armatele țărilor membre după încheierea operațiunii în Afganistan la sfârșitul anului 2014, după un deceniu de misiuni în comun. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata