NATO este de partea Ucrainei şi îi promite sprijin financiar şi militar

Liderii NATO și-au exprimat joi, 4 septembrie, sprijinul unanim pentru Ucraina și au promis să o ajute să-și dezvolte armata în timp ce ea luptă contra separatiștilor proruși din estul țării, relatează DPA, Reuters și AFP.

Într-un comunicat publicat după o întâlnire în Țara Galilor cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, cei 28 de șefi de stat și de guvern din Alianță au acuzat de asemenea Rusia că alimentează una dintre cele mai grave crize în Europa de la sfârșitul Războiului Rece.

„În ciuda dezmințirilor Rusiei, forțele armate ruse sunt angajate direct în operațiuni militare în Ucraina, Rusia continuă să furnizeze arme militanților din estul Ucrainei și menține mii de soldați gata de luptă la granița cu Ucraina”, au declarat ei.

Pentru a ajuta Ucraina să pună capăt conflictului de cinci luni, care, potrivit Națiunilor Unite, a făcut în jur de 2.600 de morți, mai mulți aliați din NATO s-au oferit să furnizeze echipamente militare „letale și non-letale”, inclusiv „arme de înaltă precizie„, a spus Poroșenko.

În plus, întreaga alianță a promis Kievului un ajutor de apărare de 15 milioane de euro /20 milioane dolari/, a anunțat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Banii sunt destinați să ajute armata ucraineană să-și îmbunătățească logistica și comandamentul, controlul și sistemele de comunicații. Unii vor merge de asemenea spre susținerea apărării cibernetice și reabilitarea soldaților răniți.

„Parteneriatul dintre NATO și Ucraina este puternic. Și suntem hotărâți să-l facem chiar mai puternic”, a spus Rasmussen.

Rusia „nu a făcut un singur gest pentru a face pacea posibilă în Ucraina”, a acuzat el.

Șeful NATO și-a reiterat de asemenea apelul lansat Rusiei pentru „a pune capăt anexării ilegale și autodeclarate a Crimeii”.

Comentariile făcute la Newport pun NATO pe un curs de coliziune cu Rusia, al cărei ministru de externe Serghei Lavrov a avertizat mai devreme că planurile Kievului de a se apropia de NATO ar deraia eforturile de rezolvare a conflictului, notează DPA.

Dar misiunea lui Poroșenko de a obține sprijin de la liderii NATO pare să dea roade.

„Nu am simțit niciodată un sprijin atât de puternic din partea tuturor liderilor alianței așa cum s-a demonstrat astăzi”, a declarat el.

Înainte de începerea summitului NATO, el a purtat discuții cu președintele SUA Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande, primul ministru italian Matteo Renzi și gazda summitului NATO, premierul britanic David Cameron.

Poroșenko a spus că aceste discuții au dovedit că alianța stă ferm în spatele țării sale.

Actualul guvern ucrainean nu a luat măsuri oficiale pentru a adera la NATO și Poroșenko a confirmat că țara sa nu este încă pregătită să o facă. Cu toate acestea, părțile vor continua să-și apropie armatele.

Pe fondul ecourilor Războiului Rece, Lavrov i-a avertizat pe cei reuniți în Țara Galilor împotriva luării de măsuri ce ar putea strica în continuare legăturile dintre Rusia și Occident.

„Atât timp cât nu ne vom opri din a perpetua linii de divizare în Europa, vom ajunge în situații ca în Ucraina”, a declarat Lavrov, citat de agenția de presă rusă Itar-Tass.

„Rusia vrea ca poporul ucrainean să câștige în unitatea sa multietnică, dar unii dintre partenerii noștri occidentali vor ca NATO să câștige”, a remarcat Lavrov despre țara cu o majoritate etnică ucraineană și o minoritate rusă.

Deși relațiile NATO-Rusia au coborât la cel mai scăzut nivel de la căderea Zidului Berlinului, Rasmussen a subliniat că Alianța va „ține canalul deschis pentru dialog politic și diplomatic cu Rusia”.

NATO a suspendat toată cooperarea practică cu Moscova după ce aceasta a anexat Crimeea.

În timp ce Polonia și țările baltice au insistat pentru un răspuns puternic dat Rusiei, premierul italian Renzi a îndemnat la prudență.

„Trebuie să evităm ca NATO să fie percepută în continuare ca un factor de confruntare”, a spus Renzi, făcând ecoul unui punct de vedere împărtășit la Paris și Berlin.

În timp ce liderii NATO s-au întâlnit, ambasadorii UE la Bruxelles au luat în considerare limite suplimentare pentru accesul Moscovei la piețele financiare europene și exporturi, precum și interdicții proaspete de călătorie și înghețarea bunurilor.

În urma discuțiilor bilaterale dintre Cameron și Obama, surse guvernamentale britanice au anunțat că noi sancțiuni împotriva Rusiei ar fi convenite vineri.

Statele Unite pregătesc, în strânsă coordonare cu UE, o nouă serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei acuzată de agresiune contra Ucrainei, a anunțat la rândul ei Casa Albă în prima zi a summitului NATO de la Newport în Țara Galilor.

„Suntem pregătiți să dăm greutate cererilor noastre politice prin impunerea unor sancțiuni suplimentare”, a declarat la rândul său cancelarul german Angela Merkel la summitul NATO, notând cu toate acestea că „mesajul este că ne dorim o soluție politică”.

Între timp, bombardamente grele erau raportate la est de portul ucrainean Mariupol de la Marea Azov. Ucraina a declarat că trupe regulate ruse s-au alăturat forțelor separatiste din regiune.

Bombardamente de artilerie au fost de asemenea raportate la Donețk, cel mai mare oraș din regiune declarat de separatiști independent de Ucraina. Milițiile separatiste luptau de asemenea pentru controlul aeroportului din Donețk, a anunțat Itar-Tass.

Luptele aveau loc în ciuda anunțului de miercuri asupra unui armistițiu convenit între președintele rus Vladimir Putin și Poroșenko.

Planul de șapte puncte include o încetare a focului monitorizată de observatori internaționali, retragerea trupelor guvernului ucrainean și schimbul necondiționat de prizonieri.

Poroșenko s-a declarat la Newport „prudent optimist” că un astfel de armistițiu ar putea fi finalizat la discuțiile planificate vineri la Minsk în Belarus.

Liderii separatiști proruși din Ucraina au spus de asemenea că sunt gata să declare o încetare a focului dacă se ajunge la un acord asupra Ucrainei la Minsk.

Rasmussen a salutat „toate eforturile de a găsi o soluție pașnică”, dar a avertizat că „ceea ce contează este ce se întâmplă de fapt pe teren”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata