Năutul, sursă excelentă de fibre şi antioxidanţi

Năutul (Cicer arietinum), cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia și cuprinde mai multe specii. A apărut ca aliment de consum în urmă cu aproximativ 7.500 de ani, cultivat prima dată în Bazinul Mării Mediterane și răspândit apoi în India și Etiopia, potrivit site-ului mideastfood.about.com.

Tulpina înaltă, dreaptă și ramificată poate ajunge chiar și la 70 cm. Florile au culoare purpurie, liliachie, galbenă sau albă. Năutul înflorește în luna iunie sau iulie. Fructul este o păstaie scurtă, ovală, de culoare galben deschis. Semințele sunt globuloase, de culoare galbenă, roz, roșcată, albă sau neagră cu mărimea cuprinsă între 6-12 mm. Planta de năut este în întregime acoperită de perișori care secretă acid oxalic și acid malic.

Năutul este o sursă excelentă de fibre, vitamine B6 și B9, vitamina A, acid folic, mangan, proteine și minerale precum: fier, fosfor, potasiu, clor, sodiu, siliciu, calciu, magneziu, cupru și zinc. Planta mai conține proteine (24%), lipide, glucide, substanțe azotate, amidon.

Cu o textură crocantă și un gust asemănător nucilor, năutul se utilizează în gastronomie pentru prepararea diverselor rețete culinare. Se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate în supe sau mâncăruri, cât și boabele, care se pot consuma, prăjite și măcinate, chiar ca înlocuitor de cafea. Fiind asemănător cu soia, năutul se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decât soia.

Cele mai cunoscute preparate culinare pe bază de năut sunt cele arabe: humus sau falafel (piure de năut prăjit). În diferite colțuri ale lumii, făina de năut se folosește pentru produse de panificație: în Italia, se obțin din ea așa-numitele panelli, la Marsilia — panisse, în India — Besan Puda, în timp ce în Iran și Afganistan făina de năut este folosită la prepararea biscuiților.

Năutul este o plantă alimentară și medicinală cultivată și la noi în țară. În scop fitoterapeutic se utilizează semințele (boabele).

Năutul bogat în antioxidanți (în special molibden și triptofan), concentrați mai ales în învelișul exterior, poate contribui semnificativ în prevenirea bolilor de inimă. Consumul de năut reduce nivelul colesterolului negativ, de tip LDL, din sânge și al trigliceridelor, prevenind astfel și afecțiunile cardiovasculare fapt care a fost confirmat în urma unui studiu făcut în Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani, potrivit dietetik.ro.

Conținutul în fitonutrienți are rol antioxidant, ajutând și la stabilizarea glicemiei sangvine prin împiedicarea acumulării de zahar în sânge, făcând din năut un aliment foarte util persoanelor care suferă de diabet sau de hipoglicemie.

Fibrele și proteinele din compoziția acestei legume stabilizează digestia și pot fi de ajutor în curele de slăbire, o cană de năut are 250 de calorii și asigură 50% din necesarul zilnic de fibre și 30% din necesarul de proteine.

Fibrele insolubile din structura năutului sunt extrem de benefice pentru combaterea constipației și pentru controlul poftei de mâncare, producând rapid senzația de saturație, potrivit site-ului whfoods.org. Aceste fibre nu sunt absorbite în intestine. Se umflă în prezența apei și curăță intestinele. Fiind bogat în fibre, năutul ajută la scăderea riscului de cancer al colonului

De asemenea, năutul este indicat în oligurie (insuficiență a secreției urinare), infecții ale căilor urinare și litiază urinară, potrivit site-ului sfatmedical.ro.

Năutul mai este recomandat în astenia fizică și psihică, și în convalescență, sub formă de infuzie, decoct, datorită faptului că este un aliment nutritiv și diuretic. Datorită conținutului în triptofan și a Vitaminei B6, care este importantă pentru producția de serotonină, poate fi util celor cu tulburări de somn.

Datorită conținutului mare de acid folic, năutul este recomandat femeilor care sunt însărcinate și celor care vor să devină mămici. Fierul din boabele de năut produce energie, iar magneziul sporește cantitatea de enzime, care produc antioxidanți ce încetinesc procesul de îmbătrânire.

Apa de năut combate răceala și energizează. Năutul este recomandat pentru tratarea răcelilor, a faringitelor și a nevralgiilor și sub formă de gargară sau cataplasme.

Cercetătorii indieni au ajuns la concluzia că năutul ar putea sta la baza unui tratament pentru milioanele de bolnavi de vitiligo din întreaga lume. Studiul a relevat că aplicarea unui unguent cu năut pe zonele depigmentate poate trata eficient boala, ajutând la repigmentarea pielii și controlând eficient extinderea bolii. Cercetările efectuate pe un număr de pacienți au arătat că aceștia și-au recăpătat pigmentul într-o perioadă cuprinsă între 20 și 90 de zile.

Persoanele care suferă de gută sau au probleme de rinichi trebuie să consulte un medic nutriționist înainte de a consuma năut, el conținând și purine, care sunt dăunătoare celor care suferă de astfel de afecțiuni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata