Neamţ: Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la pomenirea de un an a părintelui Justin Pârvu

Câteva mii de credincioși sunt așteptați să participe, sâmbătă, 14 iunie, la pomenirea de un an de la trecerea la cele veșnice a monahului Justin Pârvu de la mănăstirea Petru Vodă.

Obștea Mănăstirii, care are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, a început pregătirile pentru acest eveniment încă de săptămâna trecută, atunci când s-a trecut la refacerea cavoului mormântului în care a fost înhumat duhovnicul. Astfel, până sâmbătă va fi amenajat un spațiu special de pelerinaj la mormânt, ținând cont de afluxul mare de credincioși. De asemenea, slujba de pomenire va avea loc afară, pe o scenă amenajată lângă mormânt. Procesiunea va începe la ora 11.00, ora mănăstirilor (ora 12.00 a mirenilor).

După slujba de pomenire, credincioșii vor participa la parastas.

Părintele Justin Pârvu a încetat din viață pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani. S-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 și și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, până la Odesa.

După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare plus un spor de 5 ani, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

După ce și-a ispășit pedeapsa a mai primit, în 1960, încă patru ani de temniță pentru că nu s-a lepădat de credința sa. În 1964 a fost eliberat și a devenit muncitor forestier. După doi ani, în 1966, a revenit la viața monahală, la Mănăstirea Secu, unde a fost preot monah. Din dorința de a-l controla, conducerea comunistă a țării l-a obligat pe părintele Iustin, în anul 1975, să slujească la Mănăstirea Bistrița. După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune.

În 1991 a întemeiat Mănăstirea cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril de la Petru Vodă. Părintele și-a continuat misiunea și, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea de la Petru Vodă, o casă de educație pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită ‘Glasul Monahilor’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata