Negriţoiu: Formula de calcul a primei RCA trebuie afişată pe site-urile asigurătorilor, prevedere care să se regăsească în Norma RCA

Norma RCA ar trebui să prevadă şi obligativitatea ca asigurătorii să afişeze pe site-ul propriu metoda de calcul a primei, în condiţiile în care suntem deja la 20 de ani de asigurări şi nu se ştie cum se calculează daunalitatea, a declarat luni preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, la lucrările comisiei reunite de Buget – Finanţe a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe tema modificării legislaţiei asigurărilor şi a Normei RCA.

„Una dintre prevederile normei noastre trebuie să fie aceea ca, obligatoriu, asigurătorii să pună pe site metoda de calcul a primei RCA. Eu nu concep ca după 20 de ani de asigurări (Legea 136 din 1995), noi să nu ştim formula de calcul sau cum se calculează daunalitatea. Acum mai mult de un an, când ne-am întâlnit la Camera Deputaţilor pe tema RCA pentru persoane fizice, ne-am angajat să facem cu Asociaţia Română de Actuariat un model de calcul, o formulă de calcul şi chiar un preţ de referinţă. A trecut un an, îl avem acum, nu este în forma comercială pe care să o dăm publicităţii. De asemenea, faţă de transportatori ne-am angajat să constituim un sistem de prime de referinţă bazate pe calcule actuariale independente. În mod normal, rolul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care este aici de faţă, şi al nostru, este să recredibilizăm activitatea de asigurare”, a menţionat Negriţoiu.

Preşedintele ASF a subliniat că sunt formule multiple de calcul a primei RCA.

„Noi nu putem face o medie a calculelor actuariale ale societăţilor de asigurări. Avem rezultatele diverselor modele de calcul actuarial şi devierile. Depăşirile nu sunt aşa de mari. Evident că majoritatea ajung până în 50%”, a mai spus Negriţoiu.

La rândul său, preşedinte Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat că nu se cunoaşte cât reprezintă Carte Verde în poliţa RCA.

„Degeaba s-a schimbat Norma RCA aşa cum am solicitat noi, să scoatem Cartea Verde din transportul local, din moment ce nu se cunoaşte formula de calcul, cât înseamnă această Carte Verde din poliţa RCA. În momentul de faţă, asigurătorii ne persiflează şi ne spun: e un formular, îl decupăm de acolo, nu vă scădem cu nimic poliţa”, a spus Hagiu, la Parlament, pe tema modificării legislaţiei asigurărilor şi a Normei RCA.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata