Negriţoiu: Greşeala asigurătorilor este că vând produse din ce în ce mai ieftine; un produs ieftin înseamnă un produs prost

Greșeala asigurătorilor, ca și intermediari, este că vând produse din ce în ce mai ieftine fără să informeze clienții că un produs ieftin înseamnă și un produs prost, a declarat, marți, Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
‘Piața RCA este o piață care a crescut, dar problema este că nu cumperi pentru tine, ci pentru un terț necunoscut pentru că nu știi peste cine dai cu mașina. Noi când am ieșit pe stradă, pe drumul public, trebuie să fim conștienți că devenim responsabili pentru orice accident. Trebuie să acordăm aceeași atenție și aceeași grijă când cumpărăm un produs pentru un terț ca și când l-am cumpăra pentru noi. Când te duci să-și cumperi o haină, te uiți să fie o haină de calitate, să nu fie murdară. Când cumperi un RCA, nu te interesează ce este în spatele acestuia dacă l-ai cumpărat de la un furnizor de RCA-uri care acoperă despăgubirea. Tendința în RCA este să se cumpere produsul cu cel mai mic preț. Greșeala pe care o fac asigurătorii, ca și intermediari, este că vând produse din ce în ce mai ieftine fără să informeze clienții că un produs ieftin înseamnă și un produs prost’, a atras atenția Negrițoiu.

Șeful ASF a menționat, totodată, că instituția pe care o conduce le-a sugerat asigurătorilor să scadă costurile și comisioanele în cazul RCA, dar fără să li se spună, însă, cu cât.

Asiguratorii stabilesc prețurile polițelor obligatorii, în funcție de risc. Calculele actuale trebuie să acopere riscul de accidente și acoperirea daunelor. Noi (ASF, n.r.) putem spune, la nivel agregat, că daunele nu sunt acoperite prin primele pe care le încasează, dar nu putem să spunem cât trebuie să crească fiecare primă sau cu cât să scadă costurile. Pe noi ne interesează să fie acoperite daunele pentru posesorii de polițe și trebuie să fie acoperite la timp. Noi o să impunem asiguratorilor indicatori agregați ca ei să-și facă o socoteală individuală pe polițe, pe costuri și pe încasări să poată să acopere daunele. Mai mult decât atât nu putem face. Le-am sugerat să-și scadă costurile, să-și scadă comisioanele, dar nu nu putem să le spunem cu cât să facă aceste lucruri. Eu îmi propun să ajungem la un echilibru pe piața asigurărilor, înainte de ianuarie 2016, când piața se schimbă fundamental prin introducerea normelor Solvency 2, care este un alt sistem de a monitoriza riscurile. O să avem în curând un set de norme care trebuie să protejeze pe termen mediu și lung consumatorul și mă refer la terț, la cel care beneficiază de RCA’, a spus Mișu Negrițoiu.

Publicația Forbes organizează, marți și miercuri, la București, evenimentul ‘Forbes CEE Forum — Reinventing growth în the emerging markets’, în cadrul căruia participă reprezentanți de marcă ai mediului economico-financiar din România. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata