Niciodată ca preşedinte nu voi bloca un act al Guvernului susţinut de Parlament în domeniul economic, a declarat Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seara, 19 iulie, că în situația în care va ajunge președinte, nu va bloca niciodată un act al Guvernului susținut de Parlament în domeniul economic, făcând referire la faptul că președintele Traian Băsescu nu dorește să promulge legea privind reducerea CAS.

Premierul a spus, la Antena 3, că în timpul consultărilor de la Cotroceni nu i-a oferit președintelui explicații suplimentare legate de reducerea CAS întrucât consideră că aceasta este treaba Guvernului.

‘Eu nu accept ideea că România va mai fi condusă în viitor de un tătuc, de un nou Ceaușescu (…) care să spună: ‘CAS se face doar dacă vreau eu’. Nu e treaba președintelui, treaba este a Guvernului și se duce în fața Parlamentului. Care să spună: ‘eu pun comisar european pe cine vreau eu’. Nu așa funcționează o țară democratică. Care să spună: ‘nu știu care partide de dreapta nu trebuie să fuzioneze’ sau că ‘o să aveți toți dosare penale’. Nu, e treaba Justiției pe cine cercetează și pe cine nu. Deci, absolut asumat, i-am spus doamnei Petrescu, nu recunoaștem și nu accept dreptul președintelui de a veni când îi convine: ‘Ia să-mi spună mie Guvernul cu CAS-ul’ (…) M-am dus cu ideea că nu dau nicio cifră, pentru că nu este dreptul președintelui. Și, pot să garantez, în măsura în care voi avea succes în campania din noiembrie, că niciodată ca președinte nu voi bloca un act al Guvernului susținut de Parlament în domeniul economic’, a afirmat Victor Ponta.

El a mai precizat că s-a dus la Cotroceni întrucât era vorba de o chestiune prevăzută în Constituție, privind consultările dintre președinte și premier și a mers hotărât să-i spună președintelui că este atributul Guvernului.

‘Au fost două principii. Unu: că dacă se discută despre o chestiune prevăzută în Constituție, dialog între președinte și prim—ministru, trebuie să particip. M-am gândit că la anul poate invit eu primul-ministru și o să spună că ‘și tu nu ai vrut să mergi, de ce să vin eu’. Și al doilea lucru, că merg acolo și spun ‘domnul președinte, noi asta am propus, Parlamentul a aprobat, dumneavoastră dacă vreți să retrimiteți sau nu, după care Parlamentul va vota”, a explicat premierul.

Legat de discuția dintre președinte și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, șeful Guvernului a afirmat că îi pare rău că s-a transmis un semnal negativ către tinerii care studiază în străinătate.

‘Mi-a părut foarte rău că s-a dat un anumit semnal pentru tinerii români care au o pregătire excepțională în străinătate și care vin să fie umiliți, am văzut că a primit sfaturi de la doamna EBA și de la doamna Udrea. Or care e teama mea? Mă gândesc acum că despre această discuție au aflat și alți români care sunt studenți la Harvard, la Yale sau oriunde și care vor spune: ‘de ce să ne întoarcem să lucrăm în țară, să ajutăm țara, ca să ne umilească niște neaveniți’, pentru că sunt niște neaveniți în materie economică față de doamna Petrescu, cu tot respectul’, a mai spus premierul Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata