Nicolae Bănicioiu: Ne gândim să introducem în 2015 testarea genetică pentru cancer

Ministerul Sănătății ar putea introduce din 2015 testări genetice pentru bolnavii de cancer, a anunțat marți ministrul Nicolae Bănicioiu.

„Ne gândim să introducem pentru prima dată în România partea de testare genetică pentru bolnavii de cancer. 2015 va fi anul în care sper să fie posibil acest fapt și în România. Este vorba de testările genetice pe partea de oncologie. Pe partea de leucemie, așa cum știți, există această posibilitate și pentru 2015 vrem să nu avem sincope pe aceste aspecte, dar există și alte tipuri de cancer care vor beneficia de aceste tipuri de testare. Noi ne ocupăm în a asigura partea de buget. Detaliile, recomandările le așteptăm de la comisia de oncologie”, a precizat Bănicioiu la o dezbatere.

Potrivit lui, aceste testări vor fi cuprinse într-un subprogram național.

„Sper ca lucrul acesta să putem să îl demarăm din prima parte a anului 2015. Cu siguranță în partea a doua a anului și după rectificare vom avea surse bugetare consistente pe acest aspect”, a adăugat Bănicioiu.

O altă prioritate a Ministerului Sănătății pentru 2015 este, potrivit ministrului, îmbunătățirea condițiilor din spitale.

„Încercăm să îmbunătățim condițiile în fiecare spital din România, fie că este în subordinea Ministerului Sănătății, fie că este în subordinea autorităților locale. Vom face o discuție foarte serioasă cu autoritățile locale privind modul în care se înțelege administrarea și gestiunea unui spital. Luăm în discuție și partea de finanțare mai bună pentru anumite spitale de referință”, a spus ministrul Sănătății.

Referindu-se la maternități, Bănicioiu a spus că săptămâna viitoare vor fi finalizate lucrările la maternitatea din Târgu Mureș iar până la sfârșitul anului, la maternitățile Spitalului Sf. Pantelimon și Spitalului Universitar de Urgență București.

„Anul acesta am avut un obiectiv important în construcția și reabilitarea de maternități. Chiar săptămâna viitoare vom avea ocazia să inaugurăm maternitatea de la Târgu Mureș, va fi finalizată cea de la Spitalul Sfântul Pantelimon și cea la Spitalul Universitar. Vorbim de șapte maternități finalizate. (…) Vom avea în sfârșit locuri suficiente pentru terapie intensivă pentru nou-născuți. La Sibiu, lucrurile au evoluat foarte bine din acest punct de vedere”, a afirmat demnitarul.

La aceeași dezbatere, Bănicioiu s-a referit și la vaccinul antigripal, explicând că procedurile de achiziție s-au încheiat.

„Am văzut că sunt situații în care se consideră că e insuficient vaccin. Când am făcut fundamentarea, noi am ținut cont de ce se consumă în anii anteriori. Este acolo vorba de un contract-cadru, evident cantitățile pot fi suplimentate în funcție de necesități. Acolo unde este nevoie ar trebui să se solicite DSP-urilor și în momentul acela DSP-ul face solicitarea de cantitate. În momentul de față nu s-au transmis încă toate dozele către teritoriu, decât după ce vor face solicitările în funcție de necesitățile pe care le reclamă medicii”, a mai declarat ministrul Sănătății. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata