Nicolescu (CNIPMMR): 10.000 de întreprinderi sociale pot fi înfiinţate în 2015

22

Un număr de 10.000 de întreprinderi sociale pot fi înființate până la sfârșitul acestui an, dacă Guvernul va emite, în primul trimestru, o ordonanță de urgență care să conțină cadrul legislativ necesar creării acestui tip de instituții, deosebit de utile pentru crearea de noi locuri de muncă și rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile locale, a declarat, marți, Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

‘Dacă Guvernul va emite, în primul trimestru, o ordonanță de urgență care să conțină cadrul legislativ necesar creării întreprinderilor sociale, peste 10.000 de astfel de instituții vor putea fi înființate până la sfârșitul acestui an, pentru ca numărul lor să ajungă chiar la 40.000-50.000 până la finalul lui 2016.

În Marea Britanie există mai mult de 700.000 de întreprinderi sociale înființate în ultimii ani, care au reușit să rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confruntă comunitățile locale, și în special cele legate de înființarea de noi locuri de muncă. Întreprinderile sociale beneficiază de numeroase facilități fiscale, angajând totodată persoane defavorizate: persoane cu handicap, minori abandonați de părinți sau vârstnici’, a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, crearea de locuri de muncă pentru persoanele defavorizate înseamnă și scoaterea acestora din sfera asistenței sociale.

‘Prin înființarea întreprinderilor sociale, statul rezolvă de fapt două probleme: crește numărul de locuri de muncă și scoate persoanele defavorizate din sfera asistenței sociale, degrevând bugetul de stat de plata ajutoarelor sociale. De fapt, această măsură constituie una dintre prioritățile majore pentru mediul de afaceri în anul 2015, autoritățile publice centrale și locale trebuind să se implice și în procesul de susținere a înființării și dezvoltării de întreprinderi mici și mijlocii’, a mai spus președintele CNIPMMR.

Întreprinderea socială este o entitate comercială ce desfășoară activități cu scop lucrativ (ca orice companie obișnuită), dar care folosește profitul obținut pentru crearea de noi locuri de muncă destinate persoanelor defavorizate. Întreprinderea de acest tip nu are ca scop principal maximizarea profiturilor, ci îndeplinește strict o misiune socială. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata