Nicolescu (CNIPMMR): IMM-urile vor deveni consumatori-captivi, după liberalizarea preţului la gaze la 1 ianuarie 2015

Întreprinderile mici și mijlocii vor intra în categoria consumatorilor-captivi, după liberalizarea prețului la gaze, începând cu 1 ianuarie 2015, deoarece legislația în vigoare nu prevede soluții alternative pentru nevoia de agent termic, a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferință de presă.

‘Consumatorii non-casnici, unde sunt încadrate și societățile de tip IMM, au beneficiat de avantajul tarifului reglementat până în luna august 2014, lună la care a fost aplicată ultima etapă de reglare a prețului, în sensul creșterii. În momentul de față, prețul suportat de sectorul IMM este un preț obținut pe principiul cerere-ofertă, respectiv aproximativ 96 lei/pe Megawatt oră. Piața centralizată a gazelor naturale este însă dominată de OMV Petrom Gaz, lucru care atrage după sine nașterea fenomenului de monopol. În plus, lipsa de experiență a autorităților de monitorizare și reglementare ar putea duce la reacții întârziate în cazul unor dezechilibre a prețului. Ca atare, în condițiile inexistenței unor măsuri ce pot oferi soluții alternative pentru nevoia de agent termic, se va ajunge la încadrarea consumatorilor din sectorul IMM în categoria consumatorilor-captivi, chiar și în condițiile în care pot schimba furnizorul mult mai ușor prin decizie unilaterală’, a spus Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, singurul instrument de intervenire asupra dezechilibrului este generat de Legea Concurenței, prin care se poate bloca prețul pe o perioadă de maximum șase luni.

‘Măsura poate fi luată de Guvern, dar cu avizul Consiliului Concurenței. Problema este cine stabilește dacă se manifestă fenomenul de dezechilibru sau este un efect normal al pieței libere, în condițiile în care nu există jurisprudență?’, a subliniat președintele CNIPMMR.

Acesta precizează, totodată, că este nevoie în principal de elaborarea legislației secundare privind eficiența energetică, în paralel cu evaluarea reală a consumurilor de gaze naturale din sectorul IMM și identificarea de măsuri ce pot asigura un echilibru de negociere reală între consumator și furnizor. De asemenea, este indicată promovarea utilizării surselor regenerabile de gen biomasă și biogaz, ce pot conferi o independență din punct de vedere energetic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata