Nicolescu: Garantez cu demisia că preţurile la gazele naturale din producţia internă pentru populaţie nu vor creşte de la 1 ianuarie

Garantez cu demisia din funcția pe care o ocup faptul că prețurile la energie și în special la gazele naturale din producția internă pentru populație nu vor crește de la 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferință de presă.

„Vă garantez că prețurile pentru populație la gazele naturale produse în România nu vor crește de la 1 ianuarie 2015, dar vă garantez și că prețurile la agentul termic nu vor crește la 1 ianuarie 2015. Sunt dispus să îmi dau demisia din funcția pe care o ocup dacă prețurile la gazele naturale pentru populație vor crește, dacă vor fi alte prețuri la energia termică, dar și dacă CET-urile nu vor fi tratate ca și până acum. Vă garantez acest lucru cu demisia mea”, a spus Nicolescu.

Acesta a precizat că, în ultimele două-trei zile, s-au vehiculat foarte mult teme legate de prețurile la energie, în primul rând la gazele naturale.

„S-a spus că vor crește prețurile la populație cu 35% sau ceva de genul acesta, de la 1 ianuarie 2015. Vă garantez că prețul la populație nu va crește pentru gazul natural produs în România până cel puțin la 1 iulie 2015, atunci când, așa cum am promis, voi prezenta un nou calendar de aliniere a prețurilor la gaze naturale, un calendar care se va finaliza la 1 iulie 2021. S-a spus, de asemenea, în spațiul public, că de la 1 ianuarie 2015 prețurile la energia termică plătite de populație ar putea crește cu 38%. Este absolut fals. În data de 4 noiembrie prețurile la energia termică au fost publicate în Monitorul Oficial, conform metodologiei în vigoare. Vor fi acestea și nu altele mărite cu 38%. Vă garantez acest lucru”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.

Nicolescu a mai subliniat și faptul că a obținut acordul Comisiei Europene ca CET-urile să fie tratate la fel ca și consumatorul casnic pentru consumul de gaze destinate populației. „Am acest acord aici și l-am adus cu mine. Îl pun la dispoziție pentru a-l consulta”, a mai adăugat șeful de la Energie.

Prețurile gazelor naturale produse în România și plătite de populație nu vor crește până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 1 iulie 2021, care va ține cont de trendul descrescător al evoluției prețurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum și de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituțiile financiare internaționale, a anunțat, miercuri, Departamentul pentru Energie (DE).

Potrivit DE, în ceea ce privește CET-urile, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat față de situația din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica același tarif ca și pentru consumatorii casnici.

În context, Departamentul pentru Energie preciza, miercuri, că niciodată nu a existat riscul ca facturile populației pentru energie termică și gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.

Liberalizarea totală a pieței gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani și jumătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata