Nicolescu: Producătorii de gaze vor fi obligaţi de la 1 iulie să tranzacţioneze anumite volume pe bursă

Producătorii de gaze naturale vor fi obligați de la 1 iulie să tranzacționeze anumite volume pe bursă, aceeași obligație urmând să fie valabilă de la începutul lui 2015 și pentru furnizorii de gaze naturale, a anunțat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Am adoptat astăzi în ședința de guvern cinci măsuri importante care vizează domeniul energetic. Prima dintre ele vizează un proiect de OUG pentru completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, Legea 123/2012. Măsurile adoptate vizează impunerea unor obligații pentru producătorii de gaze naturale și pentru furnizorii de gaze naturale de a tranzacționa pe brursă volume ce vor fi stabilite de autoritatea de reglementare în zilele următoare. Deci, începând cu 1 iulie, producătorii de gaze naturale Petrom, Romgaz, Amroco vor fi obligați să tranzacționeze o parte din producția lor pe bursă într-o manieră transparentă și nediscriminatorie”, a explicat ministrul delegat pentru Energie.

Totodată, a spus Răzvan Nicolescu, la începutul anului 2015, aceeași obligație va fi și în sarcina furnizorilor de gaze naturale, inclusiv pentru gazul natural pe care România ar putea să-l importe la momentul respectiv.

„Credem că măsura este una foarte bună pentru piață, pentru consumatori. Piața de gaz din România va avea un preț de referință. Măsura face parte și din înțelegerea pe care Guvernul României a avut-o cu instituțiile financiare internaționale. Este parte din acordul pe care l-am avut și pe care-l avem în derulare cu FMI și cu celelalte instituții. Și credem că este foarte benefică pentru piața de gaz natural din România „, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata