Nicolescu: România are nevoie de investiţii de 4 – 5 miliarde euro pe an, timp de 10 ani, pentru independenţă energetică

România are nevoie de investiții în sectorul energetic de 4 – 5 miliarde de euro pe an în următorii zece ani, pentru ca, în jurul anului 2020, să devină, alături de Danemarca, singura țară independentă energetic din Uniunea Europeană, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Energiei, Răzvan Nicolescu, într-o conferință de profil.

„Am demarat revizuirea strategiei energetice naționale și o primă concluzie care se desprinde este că România are un necesar de investiții în sectorul energetic de 4 — 5 miliarde de euro pe an, în următorii zece ani, astfel încât în jurul anului 2020 România să devină, alături de Danemarca, singura țară din Uniunea Europeană independentă din punct de vedere energetic”, a precizat Nicolescu.

El a precizat și sursele din care ar putea proveni acești bani. În primul rând, ministrul de resort a precizat că acești bani ar putea proveni de la stat, dar, în opinia sa, este greu de crezut că statul poate deveni investitor în sectorul energetic, în condițiile în care trebuie să investească în alte domenii prioritate cum ar fi sănătatea, educația sau armata.

A doua sursă de finanțare ar putea fi, în opinia ministrului Nicolescu, capitalul privat autohton, care, însă, este insuficient dezvoltat.

În ceea ce privește atragerea capitalului privat străin, Răzvan Nicolescu a spus că se constantă un trend pozitiv, având în vedere investițiile realizate de marile companii din energie care au venit în România, dar competiția în lume este puternică și România trebuie să devină mai atractivă pentru investitori.

„Mai rămâne posibilitatea ca aceste 4 — 5 miliarde de euro să reprezinte finanțare din partea companiilor de stat. Aici avem un potențial imens. Mă bucur că inclusiv aceste procese de listare a Nuclearelecrica, Romgaz, Electrica, au făcut ca pentru prima dată, anul acesta, România, la nivelul companiilor de stat, să depășească un buget total de investiții de un miliard de euro. Bugetul pe anul 2014 al companiilor de stat din domeniul energetic este de 1,3 miliarde de euro”, a explicat Nicolescu.

El a mai spus că acest buget trebuie să crească, potențialul real fiind de 2 miliarde de euro pe an, iar avantajele suplimentare ale listării la bursă constau în transparentizarea activității și impunerea regulilor de guvernanță corporativă la companiile de stat de care acestea au foarte mare nevoie.

În privința programului de listare a companiilor de stat, ministrul de resort a arătat că speră ca, în prima parte a anului 2015, să se listeze Complexul Energetic Oltenia, iar în a doua parte a anului, Hidroelectrica, după ce iese din insolvență. Răzvan Nicolescu a mai spus că se poartă discuții inclusiv pentru listarea OPCOM (operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România — n.r.).

În privința companiilor de stat, Răzvan Nicolescu a precizat că este interesat de două aspecte, respectiv să aibă o strategie de dezvoltare pe cel puțin 10 ani și să nu aibă probleme de lipsă de integritate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata