Noi dovezi ale existenţei apei în trecutul lui Marte

O nouă analiză a unui meteorit vechi de 1,3 miliarde de ani, provenit de pe Marte şi care a căzut pe Pământ în urmă cu mai mult de un secol, reaprinde discuţia despre existenţa vieţii pe Planeta Roşie, conform publicaţiei britanice Daily Mail.

Meteoritul Nakhla prezintă structuri ovoide, asemănătoare fosilelor de celule descoperite pe Terra, care au conţinut apă şi pot reprezenta rezultatul unui proces biologic. Oamenii de ştiinţă susţin că în trecut Marte ar fi fost lovit de asteroizi mari, coliziuni în urma cărora ar fi putut să apară condiţii pentru apariţia şi dezvoltarea vieţii.

Acest studiu a fost realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie şi Grecia, din care face parte şi profesorul Ian Lyon de la School of Earth, Atmospheric and Environmental Sciences din cadrul Universităţii din Manchester.

Caracteristicile respective sunt structuri ovoide formate dintr-o argilă cu un conţinut bogat în fier. Meteoritul respectiv conţine o varietate de minerale. Prezenţa acestor minerale sugerează că stratul de permafrost de la suprafaţa lui Marte a fost topit în urma unui impact cu un asteroid şi apoi s-a amestecat cu fluide de la suprafaţă şi din subsol.

O altă ipoteză susţine că această trăsătură distinctă ar fi putut fi formată de acţiunea unor materiale biologice, fiind asemănătoare unor structuri create de organisme unicelulare pe Pământ. Chiar dacă această ipoteză se va dovedi falsă, teoria privind impactul cu asteroizi confirmă că în trecut pe Marte ar fi existat condiţii pentru apariţia vieţii.

„Din multe puncte de vedere (aceste caracteristici) sunt similare rămăşiţelor de celule fosilizate descoperite pe Pământ şi ne-au pus pe gânduri pentru că meteoritul provine, fără nicio îndoială, de pe Marte”, a explicat profesorul Lyon.  Studiul a ajuns la concluzia că probabil nu era vorba de celule, dar este evident că la un moment dat (aceste structuri) au conţinut apă – apă ce a fost încălzită, probabil în urma impactului unui asteroid.

Viaţa are nevoie de temperaturi moderate pentru a exista, iar cum suprafaţa lui Marte este foarte rece, impacturile cu asteroizi ar fi putut să asigure creşterea necesară de temperatură, în subsolul planetei, pentru apariţia vieţii.

„Am putut demonstra că există acolo toate ingredientele necesare pentru existenţa vieţii. (În subsolul marţian) nu este prea rece iar condiţiile nu sunt foarte dure. Viaţa aşa cum o percepem noi, sub forma bacteriilor, spre exemplu, ar putea să existe acolo, deşi nu avem încă dovezi directe. Pe Marte ar fi putut exista viaţă şi, în anumite forme, ar putea să mai existe încă”, a mai adăugat profesorul Lyon.

Echipa de oameni de ştiinţă analizează în prezent meteoritul în căutarea eventualelor urme biologice care ar oferi dovezi directe cu privire la existenţa vieţii pe Marte. Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Astrobiology.  (Agerpres)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata