Noi sancţiuni împotriva Rusiei: UE va împărtăşi responsabilitatea pentru eventualul eşec al armistiţiului

Uniunea Europeană va împărtăși responsabilitatea pentru un eventualul eșec al armistițiului în estul Ucrainei, în cazul în care scopul noilor sancțiuni împotriva Rusiei este de a da un semnal încurajator autorităților de la Kiev, a declarat miercuri președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Serghei Narâșkin, citat de agenția de presă ITAR-TASS.

În condițiile unui armistițiu fragil în estul Ucrainei, Bruxellesul „nu a găsit nimic mai bun decât să proclame noi sancțiuni antiruse”, a opinat Narâșkin.

„La ce fel de răspuns se așteaptă autorii acestora? La un răspuns din partea Rusiei? Acest răspuns va urma în mod necesar și noi i-am avertizat dinainte pe partenerii noștri”, a afirmat el.

„Se pare că există încă un obiectiv (al sancțiunilor). De a da un semnal încurajator Kievului”, consideră liderul parlamentului rus, care consideră că autoritățile ucrainene se vor simți încurajate să continue operațiunea specială în estul țării. Dacă aceasta se va întâmpla, UE trebuie să fie conștientă că își asumă o parte a responsabilității pentru orice eventual eșec al armistițiului și pentru toate consecințele care decurg din aceasta, a avertizat Serghei Narâșkin.

Președintele Dumei de Stat a reiterat faptul că sancțiunile „nu sunt nimic mai mult decât un instrument flagrant de șantaj economic și politic, care încalcă dreptul internațional”.

UE a aprobat luni o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei în contextul crizei din Ucraina, însă a precizat că amână pentru câteva zile punerea lor în aplicare, pentru a da timp Moscovei să-și continue eforturile de pace.

Noua serie de sancțiuni, aprobată dar încă nepusă în practică, ar putea avea consecințe negative asupra economiei UE, a estimat miercuri președintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk. Cu toate acestea, țările europene trebuie să dea dovadă de solidaritate în această problemă, a mai spus el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata