Noi specii de animale protejate prin Convenţia de la Bonn

Urșii polari, unele tipuri de gazele, balene și rechini au fost adăugați pe lista speciilor migratoare protejate de cele 120 de țări semnatare ale Convenției de la Bonn (CMS), ai căror reprezentanți au participat la o conferință internațională organizată la Quito între 4 și 9 noiembrie. După șase zile de negocieri intense, 31 de noi specii au fost incluse pe lista pe care nu a reușit să fie trecut leul african, din cauza lipsei de informații din țările din regiune, relatează luni AFP.

Printre animalele care fac parte de acum din listă se numără ursul polar, cu o populație estimată între 20.000 și 25.000 de exemplare și al cărui teritoriu se micșorează din cauza dezghețului arctic, gazela cu frunte roșie, originară din Africa, precum și marea dropie, pasăre care trăiește din Europa până în China. Din lumea animalelor marine, diferite specii de rechini (rechinul-buldog sau rechinul-ciocan) au fost incluse pe lista animalelor care trebuie protejate.

‘Păsările migratoare au devenit un subiect central al problemelor urgente ale epocii noastre’, a spus Bradnee Chambers, secretar al CMS, care a apreciat drept ‘istorică’ reuniunea de la Quito. ‘De la poluarea cu materiale plastice din oceane la efectele încălzirii climatice, trecând prin braconaj și exploatare excesivă, amenințările la adresa păsărilor migratoare ne privesc pe toți’, a adăugat ea.

Convenția de la Bonn asupra conservării speciilor migratoare din fauna sălbatică, intrată în vigoare în 1983, stipulează că țările trebuie să protejeze speciile migratoare care trăiesc pe teritoriul lor sau care le traversează spațiul. Speciile migratoare sunt amenințate îndeosebi de micșorarea habitatului, vânătoare și degradarea zonelor din care își procură hrana.

Înaintea conferinței de la Quito, circa o sută de specii migratoare erau înscrise în anexa I a CMS — considerate în pericol de dispariție. Viitoarea conferință a CMS se va desfășura în 2017 în Filipine. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata