Noi tendinţe la modelele de sobe cu lemne

Pe măsură ce toamna înaintează către iarnă sobele cu lemne se aprind din nou pentru a încălzi camera de zi și a amâna puțin pornirea încălzirii centrale, un foc domol în șemineu creând o atmosferă plăcută în casă, scrie agenția DPA.

Încă de pe vremea romanilor oamenii s-au bucurat de efectul plăcut al unei locuințe încălzite. De atunci, principiul încălzirii cu lemne nu s-a schimbat prea mult. S-au făcut doar mici schimbări, de pildă pentru a produce mai puține particule conținute în fum.

„Cele mai noi modele de sobe se construiesc astfel încât lemnele să ardă mai uniform, ceea ce însemnă că emisiile se reduc în mod semnificativ”, a explicat Frank Kienle de la Asociația de Tehnologii pentru Locuință, Încălzire și Bucătărie din Germania, citat de DPA. Tot mai des, sobele sunt acum echipate cu rezervoare de căldură astfel încât să poată încălzi încăperile timp de mai multe ore după stingerea focului.

O inovație vizibilă a sezonului este încastrarea în sobe a unei ferestre de sticlă mai groasă în mai multe straturi pentru a reduce pierdirile de căldură.

Aceasta permite evitarea unei atmosfere de saună în casele cu o bună izolație termică. Se schimbă și dimensiunea acestor geamuri. ‘În ultimii ani tendința era să punem geamuri mai mari, dar în viitor acestea vor fi mai mici”, a precizat Tom Froitzheim de la Asociația Centrală pentru o Încălzire Sănătoasă. Intenția este aceeași: sobele să nu încălzească excesiv spațiile închise.

Producătorii de sobe se inspiră și din ideile designer-ilor de mobilier. Acum se bucură de popularitate sobele zvelte și înalte, urmate de cele paralelipipedice care se integrează mai ușor cu celelalte mobile. Tendințele moderne includ și sobele suspendate sau sobele plutitoare.

Froitzheim nu întrevede mari schimbări în privința placării exterioare a sobelor, însă prezice o mai mare individualizare a modelelor. „Spre deosebire de trecut, oamenii pot alege acum orice culori pentru sobele placate cu ceramică. În plus și producătorii vin mereu cu modele noi”, a spus acesta.

Sobele metalice sunt în general cenușii sau negre, dar au și elemente decorative în verde, galben sau coral. ‘Constatăm un interes mai redus față de gresie sau piatră naturală’, a menționat Kienle. Ipsosul în combinație cu plăci de faianță devine tot mai popular, a susținut Froitzheim.

Pentru a crea un stil nordic, el recomandă sobele cu coloane rotunde din gresie strălucitoare sau sobele clasice cu lemne ornamentate cu fier forjat sau cu plăci metalice.

Țigla clasică din vremurile de demult se află la mare căutare pentru a crea un stil retro.

„Verdele, culoarea clasică pentru sobe de teracotă, este acum ales doar pentru a da casei un efect mai rural”, a mai menționat Froitzheim, citat de DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata