Noua lege a redevenţelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017

Noua lege a redevențelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în condițiile în care până la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare în acest sens, a declarat miercuri președintele ROPEPCA, Artur Stratan, subliniind că nivelul redevențelor ar trebui să rămână neschimbat pentru a furniza un ‘balon de oxigen’ industriei de petrol și gaze, iar în caz contrar, o astfel de măsură ar fi „catastrofală” pentru industrie.

„Estimăm că noua lege a redevențelor ar putea intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2017. Până la sfârșitul anului nu credem să se mai întâmple ceva pentru că mai sunt doar câteva luni — și nu vedem cum ar fi tehnic posibil ca ministerul să reușească o consultare publică cu mediul de afaceri, cu industria și cu asociația noastră, să circule un draft pentru consultare publică postat pe site-ul ministerului timp de 30 de zile, după care să primească feedback de la mediul de afaceri și să realizeze un draft final pe care să îl aproble în Parlament.

Deci, până la sfârșitul anului, nu preconizăm să se poată obțină așa ceva din partea Guvernului. Ideal ar fi ca o schimbare a redevențelor să fie introdusă începând cu 1 ianuarie a oricărui an, pentru că este foarte dificil în timpul anului de schimbat modalitatea de calcul și toate registrele contabile ale unei companii operatoare din sectorul de petrol și gaze”, a menționat Artur Stratan, președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Acesta a adăugat că nu știe care va fi propunerea finală, pentru a face simulări la nivel de fiecare companie.

„În timpul dialogului, noi am fost împotriva măririi acestor redevențe. Am sugerat ca aceste redevențe să rămână la nivelul actual pentru a furniza un balon de oxigen industriei de petrol și gaze. Mai mult de atât, chiar am militat pentru scăderea nivelului de redevențe, în special pentru zăcămintele marginale pentru a permite prelungirea vieții de exploatare cu încă câțiva ani”, a mai spus președintele ROPEPCA.

Artur Stratan susține că dacă redevențele se măresc „consecințele vor fi catastrofale pentru industrie pentru că un nivel mărit al redevențelor nu înseamnă altceva decât scurtarea vieții de exploatare a unui zăcământ”.

„Redevența se calculează nu la nivel de companie, deci operațiunile nu sunt cumulate, redevența se calculează și se plătește la nivel de zăcământ. În clipa în care, în baza unei redevențe mărite eficiența economică ajunge la zero sau trece pe pierdere, acel zăcământ va fi închis. Închiderea unui zăcământ ar trebui să reprezinte o catastrofă pentru Guvern pentru că, în clipa în care un zăcământ nu mai produce deja, nu se mai produc taxe la bugetul de stat. Se pierde și taxa pe profit și cash flow-ul din TVA, redevențele, plus celelalte taxe adiționale”, a adăugat președintele ROPEPCA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata