Noua pistă a Aeroportului Internaţional Iaşi a fost finalizată cu 10 luni mai devreme

Noua pistă a Aeroportului Internațional Iași a fost inaugurată, joi, 21 august, de reprezentanții autorităților ieșene, în prezența ministrului Transporturilor Ioan Rus, reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Diecezei Romano Catolice Iași, precum și a peste 1.500 de localnici.

La evenimentul care s-a desfășurat la Aeroportul Internațional Iași au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Cristian Adomniței, primarul Gheorghe Nichita, prim-vicepreședintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu, președinte al PPDD Simona Man, reprezentanți ai mediului academic, oameni de afaceri, parlamentari și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județul Iași.

Noua pistă a Aeroportului Internațional Iași a fost finalizată cu 10 luni mai devreme decât prevedea proiectul, ceea reprezintă o premieră pentru România. Inaugurarea oficială a fost organizată odată cu aterizarea pe noua pistă a unei aeronave de tip Boeing, ce aparține companiei Tarom, care a venit de la Roma.

„Am terminat de două ori mai repede lucrările la această pistă, ceea ce e o premieră în România. Te sinți copleștit. S-au excavat trei milioane de metri cubi de pământ, s-a lucrat pe teren minat, unde s-a găsit muniție neexplodată din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Îi mulțumesc lui Relu Fenechiu, părintele acestui proiect”, a spus președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Iași, Marius Bodea.

Aflat la Iași pentru a lua parte la eveniment, ministrul Transporturilor Ioan Rus a spus că dezvoltarea Iașiului înseamnă dezvoltarea Moldovei, iar dezvoltarea Moldovei reprezintă dezvoltarea României”, subliniind că pe durata mandatului să va încerca fără patimă și fără ură politică să sprijine toate proiectele tuturor celor care gândesc în termeni corecți și de dezvoltare a României.

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a spus la rândul său că data de 21 august 2014 este și va rămâne înscrisă în calendar ca fiind „ziua în care Iașiul se deschide oficial către Europa și spre lume”.

„Am arătat tuturor că se poate. Cred că a venit vremea ca o nouă mentalitate să apară în orașul nostru. E timpul să ne gândim mai mult la viitor”, a spus Adomniței. Șeful Consiliului Județean Iași a afirmat totodată că își dorește ca bucuria Iașiului privind modernizarea aeroportului local să nu reprezinte o problemă și motive de tristețe pentru celelalte două aeroporturi din zonă, Bacău și Suceava întrucât „aeroportul din Iași, alături de cele din Suceava și Bacău, constituie pilonii pe care trebuie să se dezvolte întreaga regiune”.

„Fără aeroport nu aveam șansa dezvoltării. Locurile de muncă generate pot contribui la dezvoltarea Moldovei’, a mai spus Adomniței. Ca și directorul Aeroportului Iași, și Adomniței a ținut să mulțumească fostului lider al PNL, Relu Fenechiu, care în prezent se află în detenție la Penitenciarul Iași, pentru lobby-ul făcut de acesta în timpul mandatelor sale de deputat pentru demararea acestui proiect.

Noua pistă a aeroportului ieșean are 2.150 metri, restul până la 2.400 metri, cât prevede proiectul, urmând să fie finalizat și omologat până în luna noiembrie.

Lucrările la noua pistă (flexibilă) de la Aeroportul Iași au început pe data de 7 august 2013. Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea suprafețelor de mișcare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 metri a fost câștigată de Asocierea Max Boegl România, SC Vega ’93 SRL și SC UTI Grup SA.

Valoarea contractului este de aproximativ 139 milioane de lei, fără TVA. Termenul inițial de finalizare era de 25 de luni, în acest termen inclusă și proiectarea. Lucrările includ realizarea pistei de decolare — aterizare, căii de rulare, extinderii platformei și a drumului perimetral, instalației de balizaj, canalizării pentru ape pluviale, precum și a serviciilor de proiectare pentru toate cele menționate anterior. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Foto:  Liviu CHIRICA/Zoom Art

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata