Noua Zeelandă: A fost descoperit în premieră un ou al unei păsări marine foarte rare

O echipă de cercetători neo-zeelandezi a anunţat vineri descoperirea unui ou aparţinând unei specii de pasăre marină foarte rară, specie considerată până în 2003 drept dispărută, petrelul de furtună, conform Xinhua.

 Oul de petrel de furtună a fost descoperit pe insula Little Barrier, la nord-est de insula nordică a Noii Zeelande, la un an după ce câteva exemplare din această specie de pasăre au fost identificate şi urmărite pe această insulă.

După ce femela de petrel a părăsit cuibul, cercetătorii s-au apropiat pentru a examina oul. Dacă totul decurge normal, puiul de petrel va sparge coaja în luna aprilie.

„Este extraordinar să putem observa oul unei păsări dintr-o specie considerată la un moment dat dispărută”, a comentat Graeme Taylor, consilier ştiinţific în cadrul Departamentului neo-zeelandez pentru Conservare.

„Oul măsoară aproximativ 31/23mm. şi este de culoare albă, cu nişte puncte roz concentrate la unul din capete. Faptul că abia în 2014 am putut observa un astfel de ou, reflectă cât de puţine lucruri cunoaştem despre mediul natural al Noii Zeelande şi, în particular, despre speciile sale marine”, a mai adăugat el.

Petrelul de furtună neo-zeelandez este o pasăre de mărimea unei vrăbii, care îşi petrece majoritatea vieţii pe mare.

Această pasăre a fost redescoperită în 2003. În prealabil specia era cunoscută doar după colectarea a trei specimene în secolul XIX, şi se presupunea că a dispărut de mai bine de un secol. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata