Noua Zeelandă, un paradis fiscal pentru bogaţi

Noua Zeelandă se află în centrul unui hăţiş de companii şi trusturi offshore care sunt folosite bogaţi din America Latină pentru a-şi direcţiona fonduri în întreaga lume, potrivit unor relatări din media de luni, bazate scurgerile de informaţii „Panama Papers”, potrivit Reuters.

Media locale au analizat peste 61.000 de documente referitoare la Noua Zeelandă şi care fac parte din masiva scurgere de date ale firmei de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Documentele au pus în lumină modul în care oameni bogaţi din întreaga lume profită de pe urma regimurilor de taxe offshore.

Mossack Fonseca şi-a sporit atractivitatea folosind Noua Zeelandă ca una dintre noile sale jurisdicţii în 2013 şi promovând activ acest stat din regiunea de sud a Pacificului ca un loc bun pentru afaceri datorită statutului fiscal, a nivelului ridicat de confidenţialitate şi de securitate juridică, conform unei anchete comune a Radio New Zealand, a televiziunii TVNZ şi jurnalistului de investigaţii Nicky Hager.

Principalul contact al firmei Mossack Fonseca în Noua Zeelandă ar fi fost Robert Thompson, cofondator şi director al firmei de contabilitate Bentleys New Zealand, sediul oficial al firmei Mossack Fonseca din Noua Zeelandă, potrivit anchetei. Thomson a fost menţionat în peste 4.500 de documente Panama, potrivit anchetei. Robert Thompson a afirmat că folosirea de trusturi offshore pentru evaziune fiscală nu este un fapt comun şi că firma sa nu a ajutat persoane să-şi ascundă ilegal activele.

„Cred că ipoteza potrivit căreia toate trusturile străine din Noua Zeelandă sunt folosite în scopuri ilegale este nefondată şi bazată în mare parte pe ignoranţă”, a declarat Thompson, citat de Radio New Zealand.

Guvernul din Noua Zeelandă a anunţat luna trecută că va începe o nouă revizuire a legilor sale privind trusturile străine după ce dezvăluirile Panama Papers au scos la iveală vulnerabilităţile în cadrul legal al acestei ţări care a făcut din ea o posibilă verigă în structura internaţională de evaziune fiscală deoarece trusturile sale externe nu sunt supuse impozitării.

Premierul Noii Zeelande, John Key, a respins preocupările potrivit cărora evaziunea fiscală internaţională este frecventă în Noua Zeelandă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata