Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi

Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi și zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal și care stabilește pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenția France Presse (AFP).

Astfel, ghidul recomandă ca adulții să consume mai puțin de 10% din caloriile zilnice din adaosul de zahăr în produse alimentare preparate și în sucuri. Aceștia ar trebui să limiteze, de asemenea, la mai puțin de 10% consumul de grăsimi saturate, potrivit documentului elaborat de United States Department of Agriculture (USDA) și US Department of Health and Human Services (HHS).

Se estimează că americanii consumă acum, în medie, 13% dintre calorii din adaos de zahăr.

Consumul de sare nu ar trebui să depășească 2300 de miligrame pe zi, iar americanii ar trebui să mănânce mai puțină carne roșie și prelucrată și să opteze pentru fructe și legume.

Acest ghid alimentar, care este publicat o dată la cinci ani, reflectă în mare măsură recomandările făcute la începutul anului 2015 de către un grup de experți independenți numiți de guvern și care au făcut obiectul unui protest al companiilor agroalimentare precum Coca-Cola.

Acest document este publicat în timp ce administrația președintelui Barack Obama încearcă să combată obezitatea din această țară, care afectează mai mult de o treime dintre adulți și 17% dintre copii. În total mai mult de două treimi dintre americani sunt supraponderali sau obezi.

„Protejarea sănătății americanilor trebuie să includă instrumentele necesare pentru a le permite să facă alegeri alimentare sănătoase în viața de zi cu zi”, a declarat într-un comunicat Ministrul Sănătății, Sylvia Mathews Burwell.

„Este mai ușor de a avea un regim alimentar sănătos cu accent pe mici modificări asupra a ceea ce mâncăm și ce bem”, a adăugat ea.

Aproximativ jumătate dintre adulți suferă de cel puțin de o boală cronică ce poate fi prevenită legată de dieta inadecvată și de lipsa activității fizice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și unele tipuri de cancer, potrivit autorităților din domeniul sănătății.

Studiile au arătat o relație între ratele ridicate ale obezității și anumite alimente sau băuturi cu zahăr, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat în luna octombrie un raport care clasifică carnea procesată — în principal, mezelurile — în categoria agenților „canceroși pentru om”.

În plus, noul ghid alimentar confirmă dovezile științifice în creștere conform cărora consumul de alimente bogate în colesterol, cum ar fi ouăle sau creveții, au un efect redus asupra nivelului acestei substanțe în sânge.

Acest ghid este o referință importantă pentru stabilirea mesei servite copiilor și adolescenților în școlile publice.

„Recomandările conținute în ghidul dietetic pe 2015 sunt solide și se bazează pe știință”, a declarat Michael Jacobson, președinte al organizației neguvernamentale ‘Center for Science in the Public Interest’.

„În cazul în care americanii vor urma aceste sfaturi pentru a mânca, ar fi un câștig enorm pentru sănătatea publică”, a spus el într-o declarație, menționând că ghidul alimentar federal a fost modificat puțin în ultimii 35 de ani.

Problema, spune el, este că „industria alimentară continuă să depună toate eforturile pentru a se asigura că americanii preferă să consume burgeri, pizza, burritos, gogoși, sucuri și alte alimente din făină albă, sare, grăsimi saturate și zahăr, fără suficiente legume, fructe și cereale integrale”, mai notează agenția France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata