Noul iPhone ar putea impulsiona economia Chinei

Noul iPhone ar putea fi un impuls major nu doar pentru grupul american Apple, dar și pentru economia Chinei, potrivit unui raport elaborat de economiștii de la Bank of America-Merrill Lynch, transmite CNBC.

Apple a invitat reprezentanții mass-media la un eveniment „special”, care va avea loc în data de 9 septembrie. În mod tipic pentru Apple, invitațiile trimise oferă foarte puține detalii cu privire la eveniment însă analiștii cred că la acest eveniment ar putea fi dezvăluită nouă versiune a smartphone-ului iPhone, iPhone 6.

„iPhone este un produs american, dar care este fabricat în China. iPhone 6 ar putea fi cel mai așteptat smartphone lansat vreodată de Apple, interesul pentru acest telefon depășind-ul pe cel pentru iPhone 5S și iPhone 5″, a declarat economistul șef pentru China de la Bank of America Merill Lynch, Ting Lu. „Vânzările de iPhone 6 ar putea influența chiar și indicatorii macro ai țărilor implicați în fabricarea lui”, a adăugat Lu.

Potrivit calculelor analiștilor de la Bank of America Merill Lynch, iPhone 6 ar putea adăuga un punct procentual pe lună la creșterea exporturilor chineze pentru restul lui 2014 în timp ce exporturile Taiwanului ar putea să fie mai mari cu două puncte procentuale pe lună în perioada august-octombrie și cu un punct procentual în perioada noiembrie 2014-ianuarie 2015.

„Creșterea exporturilor Chinei și Taiwanului a fost de doar 4,9% respectiv 4,4% în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, astfel că un impuls de unu-două puncte procentuale este important”, a subliniat Ting Lu.

Analiștii de la Bank of America Merill Lynch susțin că economia Taiwanului furnizează o parte importantă din componentele noului smartphone de la Apple în timp ce China este implicată în principal în asamblarea telefonului. Potrivit estimărilor băncii americane, producătorii din Taiwan furnizează echipamente în valoare de 25 de dolari pentru fiecare iPhone 6, echivalentul a aproximativ 12% din costul total al telefonului, față de opt dolari pentru fiecare telefon cât reprezintă costurile de asamblare pentru China.

Analiștii se așteaptă ca noul „iPhone 6” să vină în două versiuni, fiecare cu o diagonală a ecranului mai mare decât versiunile lansate pe piață anul trecut.

Evenimentul la care ar urma să fie dezvăluit noul „iPhone 6” va începe la ora locală 10,00 (17.00 GMT) la Flint Center din Cupertino, California, același loc unde Apple a lansat primul calculator Mac, în 1984. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata