Noul şef al CSM: Principalele obiective – plan de măsuri după raportul MCV şi modificarea legilor justiţiei

Noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat marți că principalele obiective în următoarea perioadă de timp sunt realizarea unui plan de măsuri după analizarea raportului MCV și înaintarea propunerii în vederea inițierii de către ministrul Justiției a modificării legilor din acest domeniu.

„Principalul obiectiv al nostru pe care noi îl aveam acum ar fi să facem planuri de măsuri după ce vom analiza raportul MCV. Al doilea obiectiv care ar trebui atins — și eu îmi propun ca în maxim două luni de zile să înaintăm propunerile noastre în vederea inițierii de către ministrul Justiției a modificării legilor justiției”, a afirmat Tudose.

El a menționat că noua conducere a CSM trebuie să continue prioritățile de pe agenda Consiliului, dar și obiectivele pe care și le-a asumat prin proiectul de management.

Despre propunerea președintelui Klaus Iohannis ca CSM să aibă în viitor drept de inițiativă legislativă, noul șef al Consiliului a subliniat că președintele a venit în întâmpinarea solicitărilor membrilor CSM.

„Evident că această posibilitate poate fi făcută numai prin legea de revizuire a Constituției. Ne-a bucurat foarte tare propunerea președintelui ca atât CSM, cât și ÎCCJ și Ministerul Public să aibă inițiativă legislativă”, a susținut el.

Mihai Tudose, alături de Bogdan Gabor, ales vicepreședinte, au mulțumit pentru votul de încredere acordat și au dat asigurări că vor contribui la îndeplinirea obiectivelor pe care CSM și le-a asumat.

„Sper să confirmăm această încredere și de asemenea sperăm să contribuim prin activitatea noastră la îndeplinirea condiționalităților din MCV, astfel ca la sfârșitul mandatului acestui Consiliu acest mecanism să ne fie ridicat sau eventual să fie instituit pentru toate statele din UE„, a precizat Gabor.

Referitor la propunerea judecătorului Horațius Dumbravă de introducere a unui mecanism de sancționare față de atacurile în justiție, noul vicepreședinte a subliniat că și el a achiesat la un anumit moment dat la un anumit tip de întărire a puterilor CSM în ceea ce privește capacitatea de a sancționa unele derapaje de la atacuri împotriva justiției.

„Cred că în perioada următoare va trebui să luăm în considerare foarte serios ca acestui organism, care este obligat să apere și să garanteze independența justiției, să-i fie conferite puteri sporite”, a mai spus Bogdan Gabor.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că CSM, Înalta Curte și Parchetul General ar trebui să poată avea inițiativă legislativă, pentru că reprezintă instituțiile de aplicare a legii și de guvernare a justiției. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata