Nutrienţi fundamentali pentru menţinerea pielii în condiţii optime

A avea o piele frumoasă şi sănătoasă nu înseamnă doar a folosi creme şi loţiuni corporale mai mult sau mai puţin scumpe. Chiar dacă cosmeticele ne pot ajuta în acest sens, multe dintre ele sunt totuşi pline de ingrediente toxice, derivaţi din petrol, coloranţi cancerigeni şi alţi aditivi dăunători.

Pentru a avea o piele strălucitoare care să nu necesite un ajutor extern, trebuie să ne asigurăm în primul rând că îi furnizăm nutrienţii necesari pentru a fi sănătoasă. O dietă bogată în fructe şi legume proaspete, echilibrată şi variată este cea mai bună alternativă pentru o sănătate optimă în general; există însă câţiva nutrienţi care sunt fundamentali pentru menţinerea pielii în condiţii optime.

1. Omega 3

Beneficiile oligoelementului Omega 3 pentru sănătate devin tot mai cunoscute în ultima perioadă. S-a constatat aşadar că acizii graşi de tipul Omega 3 combat inflamaţia şi petele de pe piele. Aceştia sunt de asemenea responsabili de regenerarea pielii şi de hidratarea sa corectă, fără de care, pe lângă aspectul tern al pielii, suntem vulnerabili la bacterii, ciuperci şi infecţii de diferite tipuri.

2. Seleniul

Acest mineral are un rol important în menţinerea elasticităţii ţesuturilor. Calităţile sale antioxidante combat radicalii liberi şi protejează pielii de daunele radiaţiilor ultraviolete şi de efectele nocive ale unor chimicale prezente în cosmetice precum creme sau deodorante.

Seleniul funcţionează mai bine combinat cu Vitamina E, însă nu trebuie consumat ca supliment. Există studii medicale care au evidenţiat faptul că nivelele scăzute de seleniu sunt relaţionate cu unele tipuri de cancer, cu fumatul, consumul băuturilor alcoolice şi folosirea pastilelor anticoncepţionale.

Surse naturale de seleniu sunt germenii de grâu (cruzi sau ulei presat la rece), usturoiul, somonul, tonul, orezul integral şi nucile de Brazilia.

3. Siliciul

Ajută la menţinerea elasticităţii pielii. Siliciul este un mineral prezent în muşchi, tendoane, păr, ligamente, unghii, oase şi desigur în piele. Ajută la cicatrizarea şi la vindecarea rănilor. Siliciul este conţinut de praz, năut, castraveţi, căpşuni, seminţe, ceapă, mango, ţelină şi sparanghel.

Dacă nu consumi suficient siliciu, pielea nu va putea produce noi celulele într-un ritm adecvat, deoarece participă la producerea de colagen. Rezultatul sunt striaţiile, vergeturile, ridurile, pielea subţire şi fragilă şi îmbătrânirea prematură.

4. Vitamina A

Vitamina A este unul din elementele cele mai importante pentru întărirea sistemului imunitar. Vitamina A este foarte utilă pentru combaterea oricărui microorganism care dăunează sistemului imunitar, inclusiv a virusului care cauzează herpesul, gripa sau infecţiile relaţionate cu apariţia acneei.

Vitamina A menţine hidratarea naturală a pielii şi favorizează regenerarea acesteia. O piele uscată, aspră şi chiar crăpată poate fi un simptom al deficienţei de vitamina A. Această vitamină esenţială ajută de asemenea la regenerarea mucoaselor şi la protejarea sistemului respirator.

Surse importante de vitamina A sunt morcovii, cartoful dulce, spanacul, pepenele galben şi toate legumele cu frunze verzi.

5. Vitamina C

Vitamina C este unul din pilonii de bază ai regenerării pielii. Vitamina C este responsabilă de producerea colagenului şi prin urmare, este fundamentală atât pentru piele cât şi pentru regenerarea sistemului celular în general.

Consumul scăzut de vitamina C este relaţionat în mod direct cu deteriorarea arterelor, tocmai de aceea vitamina C este fundamentală şi pentru menţinerea sănătăţii inimii.

Surse naturale de vitamina C sunt cătina, ardeii graşi, citricele, căpşunii, pătrunjelul, brocoli, varza creaţă, acerola.

6. Vitamina E

Vitamina E este cel mai bun antioxidant cunoscut. Aceasta se combină cu vitamina A şi seleniul pentru a furniza cea mai bună protecţie faţă de radicalii liberi din organism. Vitamina E combate petele cauzate de soare şi întârzie apariţia ridurilor. Vitamina E este unul din puţinii nutrienţi care se pot aplica direct pe piele şi se absoarbe.

Vitamina E ameliorează de asemenea circulaţia sanguină şi este relaţionată direct cu prevenirea cancerului în general şi a melanomului (cancerul de piele) în particular. Principalele surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale (de preferinţă cele presate la rece), şi fructele precum avocado, mango, cireşe sau piersici. Vitamina E se află de asemenea şi în varză, varza de Bruxelles, sparanghel, spanac şi roşii.

7. Zincul

Zincul este un mineral fundamental pentru producerea enzimelor. Zincul este prezent în procesele digestive, în etapele de creştere şi este fundamental în copilărie, în perioada sarcinii şi la ameliorarea fertilităţii atât la bărbaţi cât şi la femei.

La fel precum siliciul, zincul participă la sinteza colagenului şi la regenerarea straturilor de piele.

În cazul pielii, reglarea hormonală este importantă pentru controlul producerii acneei şi a nivelelor adecvate de grăsime. Nivelele scăzute de zinc pot fi cauza apariţiei acneei, iar includerea sa în dieta este o modalitate de a soluţiona acest aspect neplăcut. Surse importante de zinc sunt: nucile, migdalele, nucile caju, ouăle şi cerealele integrale, fructele de mare dar şi avocado, zmeura, caise, murele, curmalele, fructele de pădure şi rodiile.

 Superalimentele precum spirulina, macca, boabele crude de cacao sau polenul de albine sunt de asemenea surse excelente de zinc.

În plus, zincul este un agent important în eliminarea bacteriilor nocive, fiind responsabil atât de menţinerea unei pieli sănătoase cât şi de combaterea mirosurilor corporale neplăcute.

Dr. Luca Cătălin

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata