O clujeancă şi-a amenajat în subsolul casei un bazin de înot dedicat exclusiv bebeluşilor

În Cluj-Napoca funcţionează singurul bazin din Transilvania dedicat exclusiv bebeluşilor. O clujeancă a deschis acest bazin de înot după ce a constatat că amenajarea unei piscine pentru propria sa casă ar fi fost un lux prea mare.

Ana-Maria Venczel a povestit că atunci când şi-a proiectat casa, împreună cu soţul ei, au vrut să facă şi o piscină, pentru că aveau două fetiţe mici, iar ea a îndrăgit sportul dintotdeauna. În momentul în care au vrut să amenajeze piscina deja turnată în beton la subsolul casei, au aflat cu stupoare că îi costă mai multe zeci de mii de euro, la care s-ar fi adăugat alte mii de euro lunar, pentru întreţinere.

‘Noi am vrut bazinul acesta, dar eram cam naivi, am crezut că îl putem folosi pentru uz personal. Și când ne-am interesat şi am aflat cât costă, am renunţat la idee. Deci piscina este un lux. Mai ales dacă vrei să faci baie în apă, nu poţi face în apă rece. E nevoie de aparate, trebuie să încălzeşti apa. Cheltuielile sunt enorme. Dar spaţiul era făcut deja la subsolul casei, bazinul era turnat în ciment, pentru că nu poţi să faci o piscină când e gata casa, trebuie să o faci deodată cu casa. Și ce altceva să fi făcut în spaţiul respectiv, că are 150 de metri pătraţi’, a explicat Ana-Maria Venczel.

Pentru că la acea vreme ea stătea acasă cu cele două fetiţe care erau mici şi frecventa siturile de socializare pentru mămici, Ana-Maria a văzut că există un interes în rândurile părinţilor pentru cursuri de înot pentru copii. Cum în Cluj nu exista un bazin dedicat exclusiv bebeluşilor, iar ea avea nu doar o specializare în chineto-terapie, ci şi o piscină cu care nu ştia ce să facă exact, i-a venit această idee.

Potrivit specialiştilor, copiii mici se obişnuiesc foarte repede cu apa deoarece este un mediu pe care îl cunosc din viaţa intrauterină. Dacă bebeluşul este pus în contact cu apa încă de la primele săptămâni de viaţă, învaţă foarte uşor să înoate sub apă.

‘Copiii mici se nasc cu un reflex de imersie. Acesta încet, încet dispare după naştere şi el trebuie conştientizat, iar dacă copilul nu simte apa şi nu stă sub apă, reflexul dispare după vârsta de şase luni. Atunci când copiii sunt mai mici, de numai câteva săptămâni, părinţii se pot juca cu ei în apă, în cada de acasă’, a spus Ana-Maria Venczel.

La bazin copiii sunt în permanenţă însoţiţi de părinţi, împreună cu care fac exerciţiile, iar o şedinţă durează aproximativ o oră. În felul acesta copiii sunt relaxaţi, deoarece se simt în siguranţă, dar se întăreşte şi relaţia dintre ei şi părinţi.

Exerciţiile, spune Ana-Maria, îi ajută pe micuţi să se dezvolte mai repede şi mai armonios şi îi face mai sociabili. Tocmai de aceea, înotul ca şi metodă terapeutică este recomandat şi copiiilor foarte mici care au diferite probleme de sănătate.

‘Mişcarea în apă îi dezvoltă fizic, psihic şi psiho-motor. Avem mulţi copii născuţi prematur, cu hipotonie, care înseamnă că au musculatura flască, sau foarte mulţi copii cu afecţiuni ale toracelui, care le diminuează şi capacitatea pulmonară, iar scufundările îi ajută foarte mult. Sunt copii cu torticolis, cu scolioză, cu diferite alte probleme, iar apa îi ajută foarte mult. Cred că dintre cei care vin la bazin peste 20% sunt copii care suferă de diferite probleme. Dacă fac regulat mişcare şi exerciţii, atunci pot recupera foarte mult din capacitatea musculară’, a spus antrenoarea de întot.

Cu toate acestea, o asemenea afacere nu este neapărat prosperă, a explicat Ana-Maria, pentru că numai chletuielile cu utilităţile, electricitatea şi gazul pentru încălzirea apei, care trebuie menţinută la o temperatură de 32 de grade, costă o mie de euro pe lună. La toate acestea se mai adaugă întreţinerea anuală, care înseamnă revopsirea pereţilor şi schimbarea consumabilelor de la diversele aparate care funcţionează în bazin. De asemenea, apa nu poate fi dezinfectată cu clor, ci se face prin electroliză salină.

‘Este foarte greu cu această afacere pentru că bazinul acesta îl ţinem doar pentru bebeluşi. Dacă am face şi cursuri de înot, aqua-gym, party-uri, ar merge mult mai bine. Dar eu vreau ca apa să fie curată şi sunt reguli pe care trebuie să le respectăm. De exemplu, nu se lasă bebeluşii în apă dacă înainte au fost adulţi, trebuie să treacă măcar patru-cinci ore. Nu se foloseşte clor şi de aceea este şi mai scump de întreţinut, apa se dezinfectează prin electroliză salină şi astfel este bună şi pentru copiii cu dermatită atopică, care sunt foarte mulţi în ziua de azi. Plus că bebeluşii mai înghit apă, aşa că este exclus să poată sta în apă cu clor’, a spus Ana-Maria.

Ea a povestit că a pornit această afacere şi cu gândul la faptul că în Ungaria în fiecare comună mai importantă există bazine de înot, dintre care unele sunt dedicate în exclusivitate bebeluşilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. cunoscator de inot bebelusi spune

    In apa de bebelusi trebuie sa fie clor , dar este de 0.25 liber ,daca tot stie cum e in ungaria

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata