O companie franceză a anunţat primul implant reuşit al retinei artificiale „Iris II”

Compania franceză Pixium Vision, care dezvoltă sisteme de refacere a vederii oculare, a anunţat miercuri succesul unei prime operaţii de implant la un pacient, cu noul său produs de implant epi-retinian ‘Iris II’, pe care speră să îl poată comercializa pe piaţa din Europa la jumătatea anului 2016, informează agenţia France Presse.

Dotat cu 150 de electrozi, de trei ori mai mulţi decât prototipul ‘Iris I’, pentru stimularea în mod artificial a retinei cu deficienţe şi pentru restabilirea vederii formelor şi a mişcărilor, ‘Iris II’ este destinat pacienţilor deveniţi orbi din cauza retinitei pigmentare, o boala genetică degenerativă care afectează între 20.000 — 40.000 de oameni în Franţa.

„Această premieră mondială, realizată la un pacient de 58 de ani, a avut loc cu succes”, a declarat într-un comunicat prof. Michel Weber, şeful departamentului de oftalmologie a spitalului universitar din Nantes unde a avut loc implantul în luna ianuarie a acestui an.

„După ani în întuneric, pacientul a devenit activ. El a declarat că a perceput primele semnale luminoase” şi va începe un program de adaptare, în acord cu protocolul clinic, pentru a învăţa sa interpreteze aceste percepţii, a declarat Weber.

După cei opt pacienţi cu implant ‘Iris I’, noul model ‘Iris II’ va fi implantat unui număr de până la zece pacienţi în mai multe centre specializate din Europa, în cadrul acestui studiu clinic, potrivit Pixium.

Compania franceză intenţionează o lansare comercială în Europa a ‘Iris II’ până la jumătatea lui 2016, sub rezerva obţinerii mărcii CE (de conformitate cu specificaţiile UE privind siguranţa şi sănătatea consumatorului, dar şi a mediului), pentru care a depus dosarul în decembrie 2015.

Această companie tânără, fondată în 2012 şi cotată la bursă începând din iunie 2014, nu este singura angajată în cursa pentru realizarea ‘ochiului bionic’. Compania californiană ‘Second Sight’ comercializează deja în Europa şi Statele Unite ale Americii un implant similar denumit ‘Argus II’. De asemenea, o companie germană numită ‘Retina Implant’ se află în această competiţie, însă dispozitivul produs de aceasta nu este încă disponibil pe piaţă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata