O depresie cronică poate reprezenta un semn ce anunţă demenţa

Persoanele în vârstă de peste 54 de ani care suferă de forme cronice de depresie, care se agravează progresiv, se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de demenţă, conform unui studiu publicat sâmbătă în revista de specialitate The Lancet Psychiatry, care sugerează că această evoluţie a depresiei poate fi un semn precoce al unei maladii neurodegenerative, informează AFP.

Alte tipuri de depresie, aşa cum sunt episoadele punctuale sau cele recurente, nu constituie ameninţări similare. „Doar oamenii ale căror simptome de depresie se agravează în timp se confruntă cu un risc mai ridicat de îmbolnăvire de demenţă”, conform studiului.

Acest nou studiu este prezentat drept primul care a urmărit evoluţia simptomelor depresiei şi apariţia demenţei, cele mai frecvente cazuri fiind cele de demenţă de origine vasculară şi cele de Alzheimer.

Pentru unii oameni simptomele de depresie trec cu timpul, în timp ce pentru alţii se agravează. Anumite persoane pot trece printr-un singur episod depresiv în timp ce altele pot trece prin episoade recurente sau pot ajunge să sufere de depresie cronică.

Citeste si:  "Bătrânul din Carpaţi", copacul vechi de 900 de ani

În cadrul acestui studiu oamenii de ştiinţă au analizat datele adunate de la 3.325 de persoane cu vârsta de cel puţin 55 de ani din Olanda, pe o perioadă de 11 ani (1993-2004) şi apoi le-au monitorizat timp de 10 ani.

La începutul studiului, toţi subiecţii prezentau simptome depresive, însă niciunul de demenţă. La sfârşitul perioadei de studiu, 434 de persoane erau atinse de demenţă, dintre care 348 de cazuri de Alzheimer.

Participanţii la studiu au fost repartizaţi în cinci categorii, în funcţie de forma de depresie de care sufereau.

În cadrul grupului de 255 de persoane a căror depresie s-a agravat cu timpul, 55 de subiecţi s-au îmbolnăvit de demenţă (22%), înregistrându-se un risc relativ de demenţă „mult ridicat” — de aproape 1,5 ori mai mare — decât riscul de demenţă înregistrat de subiecţii din celelalte grupuri.

Citeste si:  Magazinele Zara au retras de la vânzare un tricou cu o stea galbenă în şase colţuri

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între 5% şi 8% dintre persoanele de peste 60 de ani suferă de demenţă.

Rezultatele acestui studiu indică faptul că un episod sever dar singular de depresie sau episoade depresive recurente nu măresc riscul de demenţă. În schimb, intensificarea progresivă a simptomelor de depresie la persoanele în vârstă poate anunţa un stadiu precoce al demenţei, conform studiului. Acest lucru implică faptul că demenţa şi anumite forme de depresie pot avea o cauză comună. Acest studiu nu a ţinut însă cont de variabile precum izolarea socială sau lipsa de activitate fizică care sunt factori ai depresiei, mai notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner