O femeie bancher a câştigat în primă instanţă să plătească în lei creditul luat în franci elveţieni

Magistrații Tribunalului Galați au dat, în premieră în România, câștig de cauză unei femei, director al unei sucursale bancare din Galați, care a cerut transformarea în lei a creditului luat în franci elvețieni de la o altă bancă, hotărârea instanței stipulând ca acesteia să îi fie restituit și comisionul de risc care i-a fost reținut ilegal.

‘Prin decizia civilă nr. 230 din 26 iunie 2014, Tribunalul Galați a admis recursul formulat de reclamantă și a obligat o bancă din România să convertească creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb franc elvețian — leu românesc, la data acordării creditului, acest curs majorat cu un procent de 10%. Această decizie civilă a fost dată în baza deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene nr C 2/13 din 30.04.2014. Împotriva deciziei civile a fost formulată o cerere de revizuire de către bancă, iar prin încheierea din 1 septembrie 2014, Tribunalul Galați a suspendat punerea în executare a deciziei menționate anterior până la soluționarea revizuirii’, a declarat Robert George Florea, purtătorul de cuvânt al Tribunalul Galați.

Povestea a început pe 11 august 2008, pe când femeia din Brăila locuia în București și a făcut o refinanțare la două credite de nevoi personale. Refinanțarea s-a făcut la o altă bancă decât cea la care acum lucrează. Valoarea refinanțării se ridica la 163.495 de franci elvețieni. Din 2010, brăileanca a solicitat băncii anularea comisionului de risc, transformat ulterior de bancă în comision de administrare, dar a fost refuzată. În 2012 a fost demarat procesul la Tribunalul Galați

Când a ieșit decizia dată de instanță în luna iunie, femeia s-a dus la bancă să ceară punerea ei în aplicare. Numai că între timp juriștii băncii au recurs la o cale extraordinară de atac numită revizuire. Pe 25 septembrie femeia va afla dacă decizia magistraților este și definitivă.

Pe lângă faptul că a obținut transformarea creditului din franci elvețieni în lei la cursul de la data încheierii tranzacției, femeia mai are de primit de la bancă peste 32.000 lei, valoarea comisionului de risc care i-a fost luat abuziv. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata