O fotografie cu imigranţi africani cu telefoane mobile sub lumina lunii a câştigat concursul World Press Photo

25

O fotografie care arată imigranţi africani sub lumina lunii cu telefoanele mobile îndreptate către cer, în speranţa de a prinde reţeaua, a câştigat titlul de ‘Fotografia anului’ la prestigiosul concurs de fotojurnalism World Press Photo, au anunţat organizatorii, transmite AFP.

Fotografia americanului John Stanmeyer, în care singura sursă de lumină sunt lumina lunii şi ecranele mobilelor ridicate de cei porniţi în căutarea unei vieţi mai bune, a fost făcută în februarie 2013 pe o plajă din Djibouti, loc de tranzit al imigranţilor veniţi din Somalia, Etiopia sau Eritreea.

Imaginea surprinsă de Stanmeyer ‘deschide discuţia asupra multor alte subiecte: tehnologie, mondializare, imigraţie, sărăcie, alienare, umanitate’, a declarat o membră a juriului, Jillian Edelstein. Mai mult, fotografia îi pune într-o lumină diferită pe imigranţi: aceştia ‘apar în atâtea fotografii murdari şi demni de milă, dar această fotografie nu este atât romantică pe cât este de plină de demnitate’, a apreciat la rândul său Susan Linfield, o altă membră a juriului prezidat de Gary Knight, de la agenţia fotografică VII.

John Stanmeyer – care lucrează pentru VII şi a făcut fotografia premiată pentru National Geographic – se concentrează în activitatea sa îndeosebi asupra nedreptăţilor sociale, sărăciei şi drepturilor omului şi a făcut numeroase călătorii în Asia şi Africa, unde a surprins mai ales ravagiile produse de tsunami şi de războiul civil din Sudan.

Juriul a ales din aproape 100.000 de fotografii înscrise în concurs de 5.754 de fotografi din 132 de ţări, dintre care au primit recompense 53 de fotografi din 25 de ţări, la nouă categorii.

De menţionat că între fotografiile premiate se numără şi una realizată în satul maramureşan Breb. Fotografia, care prezintă o familie locală strângând o căpiţă de fân, a fost realizată în vara lui 2012 de fotografa de origine azeră Rena Effendi şi a obţinut locul trei la categoria ‘Portrete observate’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Sursa foto: worldpressphoto.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata