O invenţie pe zi: Aerul condiţionat

În 1902, a fost pus în funcțiune primul sistem de aer condiționat care regla atât temperatura, cât și umiditatea. Acest aparat a fost inițial folosit în fabricile de hârtie, unde fluctuațiile de căldură și de umiditate alteraseră atât calitatea, cât și culoarea hârtiei.

Noul aer condiționat a creat condiții de mediu stabile, înlesnind astfel folosirea simultană a patru culori pentru tipar, fără a afecta cerneala.

”Aparatul pentru tratarea aerului”, acordat în 1906 lui Willis Haviland Carrier, a fost primul din seria de brevete acordate inventatorului. Apariția aerului condiționat i se datorează lui Carrier, dar termenul folosit îi aparține inginerului din domeniul textilelor, Stuart H. Cramer. Cramer a folosit denumirea de aer condiționat pentru un aparat care genera vapori de apă în aer, îmbunătățind astfel calitatea materialelor textile.

În 1911, Willis Haviland Carrier a prezentat formula folosită Societății Americane de Ingineri Mecanici. Formula stă și astăzi la baza calculelor fundamentale pentru industria de aer condiționat. Carrier a mărturisit că i-a venit ideea unei astfel de formule în timp ce aștepta un tren. Era o noapte cețoasă și încerca să găsească o soluție pentru a avea control asupra umidității și a temperaturii. Până la sosirea trenului, Carrier își făcuse deja idee despre legătura dintre temperatură, umiditate și rouă.

Industria s-a dezvoltat odată cu reușita de a controla nivelul de temperatură și de umiditate al producției. O serie de produse, de la țigări la produse alimentare sau medicale, s-au îmbunătățit datorită introducerii aerului condiționat. Willis și alți șase ingineri au fondat Corporația tehnologică Carrier în 1915, cu scopul de a îmbunătăți tehnologia aerului condiționat.

În 1921, Willis Haviland Carrier a patentat aparatul refrigerator. A fost prima metodă practică de a folosi aerul condiționat în spații mari. Carrier a proiectat un tip de compresor mult mai eficient și mult mai sănătos decât cele folosite până atunci.

Sistemul de răcire a aerului pentru confortul personal a fost promovat în anul 1924. Cele trei magazine în care fuseseră montate refrigeratoarele atrăgeau cei mai mulți clienți, dornici de o gură de aer proaspăt. Au fost montate aparate de aer condiționat și în alte magazine, apoi în cinematografe. Teatrul Rivoli din New York a primit un număr foarte mare de spectatori, promovând confortul asigurat de aerul condiționat. Compania Carrier a primit din ce mai multe solicitări pentru acest tip de aparate chiar și de la unitățile mai mici.

În 1928, Willis Haviland Carrier a lansat primul aparat de aer condiționat special proiectat pentru locuințe. În perioada Marii Crize și, apoi, a celui de-al Doilea Război Mondial nu s-au înregistrat prea multe vânzări. În perioada următoare, aerul condiționat a devenit un aparat de uz casnic foarte căutat pe piață.

Willis Haviland Carrier nu a fost primul care a inventat sistemul de aer condiționat pentru interior, dar a fost cel care a găsit formula cea mai bună și cea mai sănătoasă, care a stat la baza aerul condiționat modern. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata