O invenţie pe zi: Aparatul auditiv

Aparatul auditiv (sau proteza auditivă) este un dispozitiv electronic, purtat de obicei după ureche, creat pentru a amplifica sunetul, compensând astfel pierderea de auz. Este format dintr-un microfon, un receptor (difuzor) și un microcip amplificator alimentat de baterie.

Primele aparate auditive au fost ”trompetele” pentru urechi, create în secolul al XVII-lea. Preotul și matematicianul francez Jean Leurechon a descris pentru prima dată un astfel de aparat în lucrarea sa ”Recreații matematice”, publicată în 1634, iar prima firmă care a început să vândă ”trompete” pentru urechi a fost cea a lui Frederick C. Rein, deschisă în Londra în anul 1800.

Odată cu progresul în tehnologie și cu inventarea telefonului, a fost inventat și primul aparat auditiv, în anul 1898, de către Miller Reese Hutchison. Invenția sa a început să fie vândută de compania ”Akaphone” în anul 1901. Aparatul era folosit pentru a crește volumul sunetului.

Inventarea microfonului de carbon, a transmițătoarelor, a chip-ului de procesare digitală a semnalului și evoluția tehnologiei computerelor au ajutat la transformarea aparatelor auditive până la forma actuală.

Cercetătorul Harvey Fletcher a inventat un aparat ce avea un mulaj pentru ureche și o cutie unde se aflau amplificatoarele.

Au apărut apoi aparatele BTE (behind the ear — în spatele urechii), mai ieftine și mai rezistente. Acestea foloseau conducția aerului pentru a trimite sunetul la ureche. Tubulatura aparatului avea inclus și un difuzor electric ce amplifica sunetul.

Datorită descoperirilor în domeniul tehnologiei digitale și designului electronic avansat, aparatele auditive de ultimă generație sunt atât de mici încât sunt practic invizibile în canalul auditiv. În zilele noastre există, de asemenea, aparate auditive wireless. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata