O invenţie pe zi: Artificiile

Artificiile reprezintă o compoziție de materii inflamabile care, aruncate în aer, iau foc ușor, producând efecte variate de lumină și culori. Jocurile de artificii sunt folosite astăzi în toată lumea cu prilejul organizării unor festivități de ordin cultural, religios etc.

Artificiile produc mai multe efecte — sunet, lumină, culori (de obicei roșu, portocaliu, galben, albastru, verde, violet, argintiu și auriu), fum — și, de asemenea, pot conține materiale plutitoare (confetti).

Primele atestări documentare despre artificii datează din secolul VII, în China, locul unde au fost inventate. Potrivit unei povești tradiționale chineze, un bucătar a creat o combinație de salpetru, cărbune și sulfură, iar aceasta a luat foc. Bucătarul s-a gândit ulterior să introducă respectivul amestec într-o tulpină de bambus, și astfel au luat naștere primele artificii.

Europenii au descoperit artificiile și praful de pușcă atunci când au început călătoriile spre Est. Se spune că fie cruciații, fie Marco Polo au importat pentru prima dată praful de pușcă și artificiile din China. Aceste descoperiri au fost primite cu uimire în Europa. Regina Elisabeta I a Angliei a creat chiar și un post oficial de ”Maestru al Focului” care se îngrijea ca jocurile de artificii să decurgă cum trebuie. În America, artificiile au ajuns în secolul al XVII-lea, aduse de europeni.

În prezent, în toată lumea se organizează jocuri de artificii spectaculoase pentru a celebra evenimente majore, sărbători naționale, sărbători cu caracter public sau privat.

Un record mondial pentru cele mai multe artificii (500.000) aprinse într-o singură reprezentație coordonată, a fost stabilit cu prilejul Revelionului 2014 din Dubai. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata