O invenţie pe zi: Baia turcească

Prima baie turcească din Statele Unite a fost inaugurată, în 1863, la New York, de către Charles Shepard.

Shepard devenise interesat de băile turcești după ce citise în presă despre succesul obținut de astfel de facilități în Marea Britanie și Irlanda. Pentru a asigura cel puțin același răsunet și afacerii sale, proprietarul s-a străduit să obțină declarații ale unor personalități locale care folosiseră baia.

Iată cum suna un astfel de text elogios în presa vremii: ”Subsemnații, după ce am beneficiat de beneficiile băii turcești a domnului Shepard, o recomandăm publicului ca loc de desfătare și încântare”. Cele 13 semnături includeau patru miniștri, doi profesori, trei medici și pe Catherine E. Beecher, sora scriitoarei Harriet Beecher Stowe.

Baia era alcătuită dintr-o înlănțuire de patru camere: Frigidarium (garderoba), Tepidarium, unde temperatura era menținută la 100 grade F, Calidarium, pavat cu marmură și încălzită la 180 grade F, Lavatorium unde clientul era uns cu săpun parfumat și spălat cu un burete înainte de clătirea finală. Băile erau deschise dimineața pentru femei, iar după masa pentru bărbați.

Baia turcească (”hamam” în original) este o tradiție străveche ce îmbină obiceiuri turcești, cu cele bizantine și romane la care se adaugă respectul deosebit acordat de musulmani curățeniei și apei. În timp, a devenit o adevărată instituție. Baia turcească nu era numai un loc în care oamenii se spălau, ci și un așezământ familiar unde persoane de diferite ranguri sociale se întâlneau pentru a împărtăși momentele importante ale familiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata