O invenţie pe zi: Banca de sânge

Banca de sânge este invenția chirurgului și cercetătorului american Charles Richard Drew. Născut la 3 iunie 1904 în Washington, a studiat la Colegiul Amherst, din Massachusetts.

În 1933, a terminat cu brio cursurile Universității de Medicină din Montreal, fiind al doilea, conform performanțelor academice, într-o clasă de 127 de studenți. Câțiva ani mai târziu, a devenit doctor în științele medicale la Universitatea Columbia, devenind prima persoană de origine afro-americană care a obținut această calificare. În 1941, Charles Drew a devenit primul chirurg afro-american membru al Comitetului American de Chirurgie.

S-a remarcat în studiul plasmei sanguine și al transfuziilor de sânge. A descoperit procedeul păstrării sângelui pe când lucra la Universitatea Columbia, separând elementele celulare de plasmă și înghețându-le pe fiecare.

În jurul anului 1940, a fost însărcinat de doctorul John Scudder pentru a realiza un program de păstrare a sângelui. În acest sens, Charles Drew a organizat un centru de colectare de sânge, în SUA, pentru a-i ajuta pe militarii britanici de pe frontul Celui de-al Doilea Război Mondial. S-au prezentat peste 15.000 de voluntari, cu această ocazie fiind creată banca de sânge a Crucii Roșii americane.

Invenția lui Charles Drew nu a avut doar un impact medical, ci și unul social. El s-a opus, pe considerente științifice, segregării rasiale în privința donării de sânge, fapt care a fost la un pas să-l coste cariera.

După război, Charles Drew a predat chirurgia la Universitatea Howard din Washington. În 1944, a fost decorat cu Medalia Spingarn pentru contribuțiile aduse cercetării medicale. S-a stins din viață la 1 aprilie 1950, în urma unui accident auto. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata