O invenţie pe zi: Bingo

Bingo este un joc al probabilităților, în care jucătorii marchează pe cartoanele de joc numere extrase la întâmplare și strigate de organizator. Câștigătorul jocului este cel care marchează toate numerele de pe cartonul de joc.

Jocul a fost inventat în 1929 de un promotor de carnavaluri. Acesta a învățat jocul pe când era într-un turneu în Germania. A exploatat potențialul jocului, a adus câteva schimbări în regulile de joc și l-a numit ”Beano”. Un om de afaceri din New York, Edwin S. Lowe, a vizitat carnavalul aflat în Atlanta, Georgia, unde a observat că oamenii erau curioși și entuziasmați de acest joc.

Lowe nu avea posibilitatea de a organiza un joc de Bingo pentru o mulțime numeroasă, astfel s-a limitat în a prezenta jocul prietenilor. Același entuziasm văzut la carnaval l-a observat și la prietenii săi. În timpul unui joc, o persoană foarte entuziasmată a strigat din greșeală ”Bingo” și nu ”Beano”, astfel s-a adoptat numele jocului ”Bingo”.

Deși jocul Bingo a fost inventat în 1929, există dovezi ale unor jocuri similare ce datează încă din anii 1500. În Italia se juca un joc similar în jurul anilor 1530, numit ”Il Gioco del Lotto d’Italia”. Acest joc a devenit foarte popular, ajungând și în Franța pe la sfârșitul anilor 1770, sub numele ”Le Lotto” și era jucat de nobilii francezi. O altă versiune a jocului era jucată în Germania anilor 1800, ajutându-i pe elevi să învețe matematica, gramatica și istoria, această versiune a jocului devenind și un strămoș direct al jocului Bingo de astăzi.

Edwin Lowe a angajat un matematician pe nume Carl Leffler pentru a-l ajuta să crească numărul de combinații de pe cartoanele de joc. Leffler a ajuns sa inventeze cel puțin 6.000 de cărti de joc diferite. Un preot catolic i-a propus lui Lowe să folosească jocul de Bingo ca metodă de a strânge fonduri pentru biserică. Jocul a devenit foarte popular, astfel că până în anul 1934 se organizau aproximativ 10.000 de jocuri săptămânal.

Bingo a devenit unul dintre cele mai populare jocuri din lume de când a fost legalizat. Premiile pot fi diferite, de la jucării, mașini, până la sume mari de bani. Sunt locuri unde câștigul din acest joc trebuie donat în scopuri caritabile pentru a putea menține legalitatea jocului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata