O invenţie pe zi: Calculatorul personal

Istoria mașinilor de ”socotit” a început încă de acum cinci milenii, când undeva, în Asia Mică, a fost folosit pentru prima dată abacul, ca un substitut al unui proces de inteligență umană. Trecerea de la un instrument primitiv de socotit la un aparat care reușește procesarea a sute de milioane de milioane de operații pe secundă a devenit o realitate.

Numele care stă la baza industriei de computere este IBM. În 1896, inventatorul american Herman Hollerith (1860-1929) a fondat compania privată Tabulating Machine Company, care a devenit 28 de ani mai târziu International Business Machines — IBM. În numai patru ani, inginerii acesteia au perfecționat, pentru aceea vreme, mașinile de calcul, care au început să lucreze cu cartele de 80 de coloane.

Pentru a vizualiza evoluția, amintim că străbunicul laptopurilor de astăzi — ENIAC — Electronic Numerical Integrator and Computer avea peste 30 de tone, 70.000 de rezistoare și 18.000 de tuburi electronice. În 1981, compania IBM a lansat primul PC. În același an, a apărut și primul laptop și primul mouse. A avut loc boom-ul celei mai strânse colaborări cunoscute vreodată dintre înalta tehnologie și om.

Un eveniment înscris în itoria tehnicii a avut loc în 1996, când campionul mondial de șah Gary Kasparov a trebuit să se lupte cu computerul IBM Deep Blue. G. Kasparov a câștigat în trei partide consecutive, a remizat în alte două, câștigând în cele din urmă cu patru la doi. Un an mai târziu, când între timp computerul a fost perfecționat ajungând să proceseze peste 200.000 de mutări pe secundă, în urma unei noi dispute, Gary Kasparov a câștigat primul meci, urmat de două înfrângeri și trei remize, astfel încât IBM Deep Blue a câșticgat cu scorul general de 3,5 la 2,5. După acest episod, IBM a retras computerul din competiții.

Pe 12 august 2014 se împlinesc 26 de ani de când IBM a anunțat primul calculator personal comercial în domeniu, livrarea efectivă către clienți realizându-se două luni mai târziu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata