O invenţie pe zi: Caruselul

Caruselul tradițional este un dispozitiv mecanic construit pentru amuzamentul persoanelor de toate vârstele, constituit dintr-o platformă circulară pe care sunt așezate figurine de căluți din lemn fixați pe tije metalice verticale. În timp ce platforma se rotește, căluții glisează pe tije, oferind senzația de galop, de aici și numele de ”călușei” în limba română.

Cuvântul ”carusel” este originar din italianul ”garosello” și din cuvântul spaniol ”carosella”, cuvintele fiind folosite de cruciați pentru a descrie un exercițiu de luptă și jocul pe care îl practicau călăreții turci și arabi în secolul al XII-lea. Aceștia galopau în cerc în timp ce aruncau mingi unul altuia, activitatea necesitând abilități foarte bune în mânuirea cailor. Acest mecanism de antrenament le îmbunătățea abilitățile cavalerilor și îi pregătea pentru luptele reale.

Până în secolul al XVII-lea călăreții dădeau spectacole pentru public, cu aceleași exerciții orientale, dar au luat sulițe în loc de mingi, iar călăreții trebuiau să rupă niște inele atârnate de stâlpi deasupra lor. La începutul secolului al XVIII-lea s-au construit carusele fără acea platformă circulară, animalele din lemn fiind agățate cu lanțuri, iar mecanismul era operat manual sau de animale care umblau în cerc.

Platformele caruselului au apărut pe la mijlocul secolului al XIX-lea, animalele din lemn și trăsurile miniaturale erau amplasate pe platformă, fixate pe stâlpi verticali. Problema era, totuși, că mecanismul era tot manual sau operat de ponei.

Primul carusel modern, care a devenit popular la târguri, a fost un carusel propulsat de un motor pe abur. Thomas Bradshaw este cel care a inventat acest carusel și cel care l-a introdus la Târgul Aylsham in anul 1861. La scurt timp, inginerul Frederick Savage a trecut de la producția de mașinării pentru agricultură la construcția mașinăriilor pentru amuzament, devenind un pionier în domeniu, fiind cel care a introdus mișcarea sus-jos a figurinelor de lemn.

Inovațiile aduse de Savage au venit într-un moment foarte important. Prosperitatea creștea, iar oamenii aveau mai mult timp liber pentru destindere, astfel strângeau bani pe care îi cheltuiau pe divertisment. Așa au luat naștere târgurile și parcurile de distracție moderne, cu Savage deținând monopolul acestei piețe. În 1902 a declarat, în al său ”Catalog despre carusele”, că a patentat și a pus pe piață toate noutățile principale care au încântat mii de căutători de distracție din zonă sau de peste hotare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata