O invenţie pe zi: Casca de protecţie

Căștile de protecție sunt folosite în diferite activități. În activități sportive și recreaționale precum curse de cai, fotbal american, hochei, cricket, baseball sau alpinism, în activități periculoase cum sunt construcțiile sau mineritul, iar în transport căștile sunt folosite de motocicliști și de bicicliști.

Cea mai veche folosință a unei căști de protecție datează din anul 900 î.Hr. Soldații asirieni au folosit coifuri de protecție pentru a se feri de loviturile săbiilor sau ale săgeților în bătălii. Coifurile erau fabricate din piele foarte groasă sau din bronz. Aceste coifuri sunt adevărații ”strămoși” ai căștilor de protecție moderne.

Căștile de protecție pentru piloții de curse au fost concepute pentru a-i proteja pe șoferi în cazul accidentelor. La început, piloții au purtat căști fabricate din piele și ochelari, dar s-a observat că aceste căști nu îi protejează de arsuri. Căștile din material rezistent, cu carapace tare, se foloseau încă din anii ’30 la cursele de motociclete, dar abia în anii ’50 s-au introdus căști asemănătoare și în cursele de mașini. La scurt timp după, aceste căști au devenit obligatorii în Formula Unu.

Căștile de protecție pentru motociliști au apărut în anul 1914, la cursele Isle of Man TT. Doctorul Eric Gardner a observat că majoritatea piloților de motocicletă ajungeau în spital cu traume la cap, astfel a venit cu ideea de a realiza căștile de protecție pentru curse. Deși la început mulți au respins această invenție, organizatori și piloți laolaltă, Gardner a produs 94 de căști pe care a reușit să le impună ca obligatorii pentru cursele de motociclete. După cursa în premieră cu căști de protecție în 1914, s-a raportat că nu a avut loc niciun incident care să se soldeze cu contuzii grave la cap.

Bicicliștii folosesc și ei căști de protecție, dar sunt folosite mai mult la curse. Mulți nu poartă căști de protecție atunci când ies la plimbare cu bicicleta, dar este indicată purtarea căștii pentru motive de siguranță. Nu este obligatorie purtarea căștii la bicicliști în trafic, în schimb motocicliștii sunt obligați de lege să poarte casca de protecție în trafic.

În fotbalul american, căștile de protecție au apărut în jurul anului 1896. Erau fabricate din piele foarte groasă și erau asemănătoare cu cele create pentru piloții de aeronave. În anii ’50, apariția polimerilor a încheiat era căștilor din piele, iar cei de la NFL (National Football League) au recomandat și o mască pentru protecția feței și a maxilarului. Astfel, s-a redus foarte mult numărul de accidentări în acest sport.

În minerit și în construcții, căștile sunt asemănătoare și sunt esențiale pentru siguranța muncitorilor. Aceștia sunt obligați să le poarte tot timpul pe șantiere sau în mine, dar și administratorii sau vizitatorii trebuie să poarte căști de protecție pe timpul inspecției sau vizitei.

Soldații poartă căști din antichitate. În zilele noastre, căștile sunt realizate din materiale ușoare, dar foarte rezistente, făcut special pentru a împiedica gloanțele sau srapnelele să atingă capul.

Din 1990, majoritatea căștilor de protecție sunt realizate din rășină sau plastic, ce pot fi întărite cu fibre aramidice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata