O invenţie pe zi: Cinematograful

La 28 decembrie 1895, în capitala Franței, frații Lumiére au realizat prima reprezentație publică a cinematografului, în ”salonul indian” de la Grand Cafe (Boulevard des Capucines 14). Acest moment marchează nu doar începutul exploatării comerciale a cinematografului, ci și data nașterii lui.

Francezii Auguste și Louis Lumiére, conducătorii unei uzine de material fotografic din Lyon, înregistrează, la 13 februarie 1895, brevetul pentru ”un aparat servind la obținerea și vizionarea probelor cronofotografice”, pe care, în același an, la 6 mai, îl numesc ”cinématographe”. Cei doi au corelat elemente tehnice din descoperirile predecesorilor lor, îndeosebi ale lui Marey și Edison, rezolvând într-un mod original problema de antrenare, la proiecție, a peliculei, care să asigure imaginilor un timp de expunere și de substituire discontinuu, necesar atât calității fotografice, cât și luminozității acestora.

Prima proiecție cu aparatul fraților Lumiére a avut loc la Paris, la 22 martie 1895, la ”Societatea de încurajare a industriei naționale”, fiind prezentat filmul lor, ”La Sortie des Usines ‘Lumiére”’ (”Ieșirea muncitorilor de la Uzinele ‘Lumiére”’).

Proiecțiile de la Grand Café fuseseră pregătite, pe parcursul anului 1895, prin reprezentații cu caracter demonstrativ și științific, prin publicitate, fiind asigurat un repertoriu alcătuit din 80 de filme, aparatură și personal instruit. Prima proiecție a adus modesta sumă de 35 de franci, chiria sălii fiind achitată cu 30 de franci; interesul publicului a crescut însă foarte repede, fapt ce a ridicat încasările la 2 500 de franci pe zi, prețul unui bilet fiind de numai un franc, precum și extinderea programului până la 20 de proiecții, a câte 20 de minute, pe zi.

Meritul fraților Lumiére este nu numai acela de a fi creat un aparat care a oferit posibilitatea de a realiza proiecții de un nivel calitativ superior celor al concurenților, ci și acela de a fi furnizat un repertoriu de calitate cu impact asupra publicului larg. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata