O invenţie pe zi: Colacul de salvare

Înotați în deplină siguranță! – este mesajul pe care îl transmitea Roland Heyndrickx, inventatorul colacului de salvare, tuturor acelora care se avântau în larg pe mare.

Cu ajutorul acestui mic obiect care ar trebui să existe pe toate plajele însorite, poți trece de momentul de panică atunci când te-ai îndepărtat prea mult de țărm.

Colacii de salvare din dotarea unei nave sunt de formă circulară cu diametrul interior cuprins între 40 și 45 cm iar diametrul exterior cuprins între 65 și 75 cm. Greutatea unui colac este de aproximativ 6-6,5 kg.

Se confecționează din materiale cu flotabilitate mare (inițial erau confecționați din plută naturală). Sunt acoperiți cu tendă vopsită în culori stridente (portocaliu—reflectorizant) iar pe margine au o saulă prinsă în patru puncte denumită „țin’te bine”. Flotabilitatea unui colac de salvare trebuie să mențină la suprafață maximum 4 naufragiați. Colacii de salvare se repartizează în mod egal în ambele borduri ale navei, în locuri ușor accesibile pe orice vreme.

Este interzisă fixarea lor printr-un dispozitiv de fixare permanentă, ci trebuie amplasați pe suporturi metalice de unde să poată fi scoși ușor cu mâna și aruncați la apă în caz de nevoie.

Trebuie dotați cu o saulă plutitoare lungă de aproximativ 30 m în vederea  recuperării naufragiatului după ce acesta s-a agățat de colac.

Colacul de salvare este format dintr-un tub în vid, care în interiorul său, are o anvelopă gonflabilă, ce face legătura cu o capsulă cu gaz. El este prevăzut cu două mici frânghii care atunci când sunt trase, un percutor eliberează gazul în anvelopă și colacul se umflă. Simplu și foarte ușor de manevrat acest ingenios obiect te poate salva de la un eventual înec.

Cu timpul au apărut și modele de colac de salvare pentru agrement, destinate mai ales copiilor, pentru joaca în apă, la mare, în siguranță. Acestea au diverse forme și mărimi, fiind colorate sau imprimate cu desene inspirate din desenele animate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata