O invenţie pe zi: Compasul

Compasul este un instrument folosit încă din antichitate pentru măsurarea distanțelor, a lungimilor de transfer de la un desen la altul, și pentru a desena cercuri. Matematicianul grec Euclid a folosit în ”Elemente de geometrie” compasul rudimentar. Compasul roman antic a supraviețuit în colecțiile Muzeului Britanic. Înainte de secolul al XVIII-lea, compasul avea două puncte ascuțite, cum ar fi separatoarele.

Obiectele de colecție au fost realizate din alamă, argint, aluminiu, oțel, precum și alte metale, lemn și plastic. Acestea au fost făcute în Germania, Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Franța și Japonia, între secolele XVIII-XX.

Compasul pentru desen școlar are două picioare, unul cu un punct ascuțit pentru poziționarea instrumentului într-un loc fix și unul pentru un pix sau creion pentru desenarea unui cerc.

Unele compasuri au puncte interschimbabile, astfel încât acestea să poată funcționa ca separatoare. Ambele tipuri de obiecte au fost vândute pe scară largă în mod individual sau în seturi de instrumente pentru desen din secolul al XVII-lea pînă în secolul XX. Factorii de decizie ai instrumentului, cum ar fi Nicolas Bion în secolul al XVIII-lea și William Ford Stanley în secolul al XIX-lea, au oferit descrieri detaliate ale diferitelor tipuri de separatoare și compasuri potrivite pentru diferite sarcini de desen.

Cele aproximativ 50 de obiecte și documentații aferente în colecțiile de matematică NMAH ilustrează diversitatea formelor ale compasului, precum și proliferarea instrumentelor în jurul anului 1900. Această extindere a apărut în mare parte dintr-o capacitate de a produce un număr mare de produse de înaltă calitate pentru a le vinde la prețuri mici.

În timpul secolului al XIX-lea, desenele tehnice au devenit o parte de rutină în inginerie. Inginerii și tehnicienii mecanicii dețineau un set de instrumente de desen care includea unul sau mai multe compasuri și o pereche de separatoare. Compasul continuă să fie folosit în geometrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata