O invenţie pe zi: Cravata

15

Istoricul cravatelor datează de câteva sute de ani. Cravatele au apărut în jurul anului 1660, când un regiment din Croaţia, atunci parte a Imperiului Austro-Ungar, sărbătorind victoria asupra Turciei, a vizitat Parisul. Aici, soldaţii au fost prezentaţi regelui Ludovic al XIV-lea. Ofiţerii regimentului purtau batiste colorate, din mătase, în jurul gâtului.

Obiceiul provenea probabil de la vechii oratori romani care le purtau pentru a-şi încălzi corzile vocale. Aceste batiste au fost admirate de rege, care, la foarte scurt timp după aceea, le-a transformat în embleme ale regalităţii, creând chiar un regiment al Cravatelor Regale. Cuvântul ”cravată” este un derivat de la ”croat”.

Foarte repede, obiceiul a trecut şi în Anglia. Niciun gentleman nu se mai considera bine îmbrăcat fără să aibă un fel de eşarfă în jurul gâtului. Cu cât aceasta era mai decorativă, cu atât mai bine. Uneori, cravata era purtată atât de sus, încât bărbaţii nu mai puteau să-şi mişte capul fără să-şi întoarcă tot corpul.

În America, de asemenea, cravata reprezenta un element foarte important din ţinuta unui bărbat. Cravatele au fost iniţial importate din Europa, dar în foarte scurt timp industria aceasta s-a dezvoltat astfel încât, la începutul secolului al XX-lea, cravatele americane erau la concurenţă cu cravatele europene. Acestea din urmă aveau încă un mare avantaj.

Erau importate la scară foarte largă. În jurul anilor 1960, moda cravatelor a înregistrat o scădere considerabilă, având în vedere atitudinea rebelă a tinerilor, manifestată împotriva tradiţionalismului şi a formalităţilor. Până la sfârşitul anilor 1970, acest lucru s-a modificat până la punctul în care, în anii 1980, vânzarea cravatelor a ajuns la cel mai înalt nivel de până atunci.

La sfârşitul anilor 1960, dimensiunile unei cravate ajunseseră până la 12 centimetri lăţime. Pe de altă parte, tot în jurul anilor 1950-1960, a început să fie purtat un nou model de cravată, respectiv cea subţire. Aceasta s-a remarcat mai ales în rândul tinerilor, popularitatea ei crescând datorită membrilor trupei Beatles, care purtau deseori cravate negre subţiri.

Cravatele subţiri sunt la mare căutare astăzi, mai ales în rândul tinerilor, dar rigorile modei le recomandă mai degrabă pentru ocazii informale, decât pentru întâlnirile de serviciu importante. În general, lăţimea cravatei trebuie să fie proporţională cu lăţimea reverului de la haină şi cu lăţimea gulerului de la cămaşă.

Dimensiunea cea mai potrivită în lăţime a unei cravate şi care va rămâne mereu la modă este de aproximativ 9 centimetri. Se stabileşte astfel un echilibru perfect între cele trei componente ale ţinutei: cravată, rever, guler. Ca lungime, indiferent de dimensiuni, vârful cravatei trebuie să atingă catarama de la curea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata