O invenţie pe zi: Crosul

24

Crosul datează din 1800, în Anglia, când a fost un sport de echipă în școlile publice. La acea vreme, sportul a fost numit ”Iepurele și Ogarii” sau ”Cartea Chase”.

În 1837, primul concurs a avut loc la Școala de Rugby, mai târziu, sportul a avut un curs care a fost prestabilit pe teren deschis. Crosul a devenit popular în Anglia, după care, mai târziu, în 1876, a avut loc Campionatul de cros din această țară.

Câțiva ani mai târziu, au început prin primele curse internaționale. Anglia și Franța au fost primele țări care au concurat pe plan internațional, împreună cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda. În cele din urmă, în secolul XX, crosul a devenit un sport olimpic, dar nu a durat mult, pentru că nu a fost considerat a fi adecvat pentru concurența în jocurile de vară.

Deși crosul nu a avut succes la Jocurile Olimpice de vară, a devenit un sport de succes în NCAA. NCAA a avut primele evenimente naționale în 1938. IAAF este cunoscut ca unul dintre cele mai dificile curse de cros din lume. Spre deosebire de cursele tradiționale de cros, există patru curse diferite. Aceste curse constau în 12 km masculin, 8 km feminin, și șase kilometri pentru juniori.

Paul Kibii Tergot, născut în Kenya pe 17 iunie 1969, a fost primul care a câștigat IAAF campionatul de cros de cinci ori la rând. Mai târziu, el a continuat să fie un alergător de maraton. Lynn Jennings, Statele Unite ale Americii, a câștigat cursa de trei ori. Grete Waitz, o alergătoare norvegiancă, a fost prima femeie care a câștigat campionatul de cinci ori la rând. Ea a devenit maratonist și a participat la Jocurile Olimpice din 1984.

Un alt alergător mare, care a făcut acest sport popular a fost Steve Prefontaine. Cunoscut sub numele de ”Pre” a continuat să alerge pentru Universitatea din Oregon și a câștigat 3 titluri de cros NCAA în 1970 — 1973. La acea vreme el a fost doar al doilea alergător care avea aceste realizări. Statele Unite ale Americii au avut alergători remarcabili, inclusiv pe Pat Porter, care a câștigat opt titluri în 1980. Don Lash, de la Bluffton, Indiana, a câștigat șapte campionate consecutive naționale în 1934-1940. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata