O invenţie pe zi: Drojdia

J.T. Alden a brevetat, la 3 noiembrie 1863, metoda de obținere a drojdiei.

Drojdia este o ciupercă care transformă zahărul și amidonul în dioxid de carbon și alcool. Se folosește în procesul de fabricație al pâinii, berii și vinului. Amestecată în cocă, drojdia folosită în panificație creează bule de aer care fac aluatul pufos. Drojdia de bere și cea de vin sunt folosite pentru proprietatea lor de a converti zahărul în alcool, iar în cazurile speciale ale berii și șampaniei, pentru obținerea bulelor de dioxid de carbon.

Există o varietate de drojdie de bere care, dezactivată prin pasteurizare, poate fi ulterior folosită ca supliment nutrițional datorită conținutului său bogat în vitamina B și proteine.

J.T. Alden, deținătorul patentul de brevetare a drojdiei, este cel care, în 1863, a transformat drojdia semi-lichidă într-o substanță granulată, mult mai ușor de conservat. Alden a strecurat drojdia semi-lichidă printr-o sită fină, după care a pus-o la uscat. Procedeul împiedică fărâmițarea drojdiei care ducea la pierderea proprietăților acesteia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata