O invenţie pe zi: Eprubeta

Obiect nelipsit din laboratoarele de chimie sau biologie, folosit însă și în alte domenii, eprubeta este un recipient în formă de cilindru îngust închis la unul din capete. Eprubetele folosite în chimie sunt fabricate, de obicei, din sticlă, pentru rezistența mai mare la căldură și la substanțe corozive chimice, iar cele folosite în biologie sunt fabricate din plastic, fiind adesea aruncate după utilizare.

Deși nu se cunoaște cu exactitate cine a inventat eprubeta, savantul francez Antoine Laurent Lavoisier (1743-1794), ”părintele” chimiei moderne, este adesea considerat inventatorul acesteia. El a folosit mai multe recipiente de sticlă pentru experimentele sale, printre care și eprubeta. Numele de ‘eprubetă’ (din limba franceză — ”eprouvette”) a apărut pentru prima dată în anul 1846.

Dacă în chimie și în fizică eprubetele sunt folosite pentru a păstra, temporar, substanțe chimice, pentru amestecarea sau încălzirea substanțelor, în biologie ele sunt folosite pentru a realiza culturi de organisme vii, precum bacterii sau mucegai, iar în medicină — pentru depozitarea eșantioanelor de sânge, urină sau alte substanțe, în vederea realizării de analize. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata