O invenţie pe zi: Fermoarul

Majoritatea dispozitivelor pentru fixarea obiectelor de vestimentație precum șireturile, nasturii sau acele de siguranță există, sub o formă sau alta, de mii de ani. Fermoarul însă este un accesoriu mai ”tânăr”, cu o vechime de doar un secol și ceva, inventat de americanul Whitcomb Judson din Chicago.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Judson era un inventator de succes cu câteva zeci de brevete la activ, în special inovații mecanice din domeniul automobilelor și transporturilor feroviare. La un moment dat, a început să se gândească serios la un dispozitiv care ar putea înlocui șireturile lungi și incomode cu care trebuia să-și lege cizmele în fiecare zi. La 29 august 1893 a primit brevetul pentru ceea ce el a numit ”încuietoarea cu cârlige”.

Deși dispozitivul era destul de stângaci construit și se bloca deseori, Judson și asociatul său, Lewis Walker, l-au adoptat rapid și l-au cusut la cizme. Inventatorul a expus încuietoarea la Târgul Mondial de la Chicago, din 1893, însă fără prea mare succes. Abia în 1913, când inginerul american de origine suedeză Gideon Sundbach a adus îmbunătățiri dispozitivului, fermoarul a început să fie observat.

Pe la sfârșitul anilor ’20, fermoarul era întâlnit la tot felul de piese de îmbrăcăminte sau încălțăminte, iar un deceniu mai târziu, a fost adoptat de industria modei ca unul dintre cele mai importante accesorii. Decedat în 1909, Whitcomb Judson nu a mai apucat, din păcate, să se bucure de succesul invenției sale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata