O invenţie pe zi: Foarfeca

Foarfeca este o unealtă sau mașină-unealtă pentru tăiat, acționată manual sau mecanic, compusă din două lame tăioase suprapuse, având fiecare câte un mâner inelar și fiind unite între ele la mijloc cu un șurub. Este folosită pentru a tăia diverse materiale precum hârtie, carton, folie de metal, plastic, precum și păr, ață, sârmă ș.a.

Cea mai veche formă de foarfecă a fost descoperită în Mesopotamia și are 3.000-4.000 de ani vechime. Aceasta era o foarfecă cu arc, formată din două lame de bronz conectate la mânere printr-o bandă subțire și flexibilă, curbată pentru a ține în aliniament cele două lame. Foarfeca cu arc a continuat să fie folosită în Europa până în secolul al XVI-lea.

Foarfeca cu mâner pivotant, din bronz sau din fier, în care lamele pivotau într-un punct situat între vârfuri și mânere, a fost inventată de romani în jurul anului 100 d.Hr. Acest tip de foarfecă a intrat în uz și în China, Japonia și Coreea.

În timpul Evului Mediu, foarfecele cu arc erau realizate prin încălzirea unei tije de fier sau oțel, care era apoi aplatizată, iar capetele erau transformate în lame. Centrul tijei era încălzit și îndoit pentru a forma un arc, apoi răcit și reîncălzit pentru a căpăta flexibilitate.

Compania ”William Whiteley & Sons Ltd.” din Sheffield, Anglia, fabrica deja foarfece în 1760. Prima marcă înregistrată a fabricii, 332, datează din 1791. Foarfecele cu mâner pivotant nu au fost produse la scară largă pînă în 1761, când Robert Hinchliffe a fabricat o foarfecă din oțel turnat, întărit și lustruit. Hinchliffe, considerat creatorul foarfecii moderne, și-a pus la sediul său din Cheney Square, Londra, o reclamă în care se prezenta ca producător de foarfece de calitate.

În 1649, în satul Fiskars din Finlanda, aflată pe atunci sub dominație suedeză, a fost înființată o fierărie. În 1830, noul proprietar al acesteia a înființat o cuțitărie, unde erau fabricate, între altele, și foarfece cu marca Fiskars. În 1967, Corporația ”Fiskars” a introdus noi metode de fabricare a foarfecelor și a produs prima foarfecă cu mânere din plastic.

În secolul al XIX-lea, foarfecele erau fabricate manual, iar mânerele erau decorate minuțios.

În prezent există o varietate de foarfece, create special pentru diferite scopuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata