O invenţie pe zi: Iaurtul

Iaurtul este un produs lactat cu gust acid plăcut și cu aromă specifică, preparat din lapte de vacă, de oaie, de bivoliță sau de capră, prin fermentare cu bacterii lactice din adaosul de maia.

Originar din Asia Mică, iaurtul potrivit tradiției ar fi apărut pentru prima oară în timpuri biblice, fiind arătat de un înger lui Abraham. Cunoscut în Franța în anul 1542, el a fost oferit de către Soliman Magnificul lui Francisc I care suferea de probleme intestinale. Mesagerul sultanului însă nu a dorit să dezvăluie rețeta privind fabricarea sa.

În ultima vreme, iaurtul a câștigat o mare popularitate, datorită conținutului său de calciu și de proteine. El poate fi găsit sub o gamă variată, în ceea ce privește conținutul de grăsime, pentru a satisface cerințele consumatorilor care urmăresc să reducă aportul zilnic de calorii.

Iaurtul este unul dintre cele mai cunoscute produse probiotice, datorită conținutului de bacterii vii. Acestea fermentează laptele, scad pH-ul, modifică textura și măresc digerabilitatea proteinelor. Multe persoane prepară și în prezent iaurt în casă.

În ultima vreme gama de iaurturi a cunoscut o largă diversificare, de la iaurturile clasice la cele cu conținut de fibre, cereale, fructe sau cele cu amestec de brânză de vaci. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata